La cat timp se spala un caine? Cum sa ingrijesti cainele tau astfel incat acesta sa fie sanatos si sa te poti bucura de el.
In ultimii doi ani am trecut cu totii printr-o perioada dificila. Pandemie, carantina, job de acasa, scoala online si multe alte schimbari majore au avut loc in viata ta. Nu este usor de gestionat o schimbare de stil de viata atat de radicala. De aceea, sunt convinsa, ca si tu la fel ca si mine sau ca si multe alte persoane ai simtit nevoia unei companii. Ti-ai dorit un mic sufletel in casa, care sa se joace cu copii sau pe care sa-l poti iubi.
Daca esti o persoana singura cu atat mai mult ai avut nevoie de un suflet, langa tine, care sa-ti insenineze ziua. Totodata un animal de companie este o mare responsabilitate. Este exact la fel ca si atunci cand ai un copil. Micul ghemotoc de blana devine membru al familiei cu drepturi depline. Si bineinteles ca, de aici incolo incepe aventura vietii tale. Micutul catel, recent adoptat in familie, va incepe sa-si traiasca viata alaturi de tine cu bune dar si cu rele.
Dar in acest articol vreau sa-ti dau cateva informatii despre cum sa-i faci baie si de cate ori pe saptamana este indicat sa-l speli.
La cat timp se spala cainele
Un catel curat este un catel sanatos cu siguranta. Dar daca esti la primul catel si esti proaspat proprietar cu siguranta esti confuz in ceea ce priveste frecventa cu care ar trebui sa-i faci baie si sa-l ingrijesti. Sunt convinsa ca toata lumea va dori sa-ti dea sfaturi si in final nu vei mai sti cine are dreptate si ce ar trebui sa iei in considerare.
Frecventa de imbaiere depinde de rasa cainelui, stilul de viata al cainelui si de starea blanitei sale. Sunt medici veterinari care nu recomanda spalarea cainelui sanatos decat atunci cand se murdareste sau atunci cand incepe sa apara mirosul specific de caine.
Spalarea cainelui cu boli de piele
Este recomandat sa speli cainele la cel putin trei luni. Poti spala caine si o data pe saptamana fara nici o problema daca este sanatos si nu sufera de vreo boala a pielii. Daca are probleme cu pielea, are mancarimi sau descoamarea pielii adica un fel de matreata la caini te sfatuiesc ca duci cainele la un medic veterinar. Acesta iti va spune cat de des sa il speli si ce fel de sampon este indicat pentru el.
In general nu spala cainele foarte des. Exact ca si la om nici cainelui nu-i face bine spalarea blanitei foarte des. Pielea cainelui produce uleiuri naturale specifice care ii ajuta sa ramana sanatosi si sa nu dezvolte boli de piele.
Ingrijirea cainelui
In funcrie de cat de des iesiti afara, tu si cainele tau, in functie de cat de activ este in timpul plimbarilor sau cat de cuminte este, va trebui sa-i faci baie. In general cainii adora sa se frece prin iarba, pamant sau prin baltoace pline de apa murdara si noroi. Insa sunt si catei mai cuminti care se multumesc doar sa se plimbe sau sa alerge. Daca, dupa o plimbare in aer liber cainele nu s-a murdarit sau poate are doar o frunza sau o mica mizerie in blanita nu este necesara spalarea. Este suficient sa-l periezi.
Cainele cu blana lunga necesita ingrijiri suplimentare. In blanita lunga mizeria se prinde mai usor si o indepartezi mai greu. In acest caz, cainele poate necisa si o tundere la un anumit interval de timp. In schimb daca ai un caine cu blana scurta ingrijirea este mai simpla si blanita necesita spalare mai rar. Perierea blanitei ar trebui facuta o data pe saptamana sau atunci cand este necesar. In lunile calduroase cand parul cainelui cade si mai mult, perierea poate fi facuta si mai des.
La ce sa fii atent
Atunci cand speli cainele fii atent si bland cu el. Pune-l pe un covoras de cauciuc in baie si nu-l brusca. Vorbeste cu el si jucati-va in timp ce-i faci baie. Cainele trebuie sa fie calm si sa stie ca nu vrei sa-i faci nici un rau. Lasa apa sa curga incet sa nu se sperie si mangaie-l in timp ce-i faci baie.
Nu folosi niciodata sampon destinat oamenilor pentru cainele tau. Nici macar samponul pentru bebelusi nu este indicat. Cainii au piele mult mai sensibila decat noi oamenii. Foloseste doar produse destinate cainilor. Daca ai un caine cu pielea uscata poti folosi un balsam medicinal dupa spalare, la recomandarea medicului veterinar.
La fel si cand vine vorba pe perierea blanitei cainele trebuie sa fie calm si sa creada ca va jucati. Poti chiar sa-l recompensezi atunci cand este cuminte si sta nemiscat. Asa va invata si sa stea linistit, lucru important de altfel pentru un caine. Este bine sa incepi cu el, de cum a ajuns in familie, aceste ritualuri pentru a se obisnui cat mai repede.
Etapele spalarii cainelui
Fii calm si ai rabdare cu catelul pana se acomodeaza cu baia. Pune-i un covoras de cauciuc pe care se poate aseza si care poate fi udat.
Foloseste o perie moale care sa nu-l zgarie sau sa-i raneasca pielea dar care sa curete praful sau alte mizerii existente in blanita.
Vorbeste cu el, arata-i para de la dus si apoi cand este obisnuit lasa apa sa curga incet. Cu miscari usoare si cu mangaieri incepe sa-l uzi usor pana vezi cu nu se mai sperie.
Ai grija la ochi, la gura si la urechi. Poate ar fi mai bine sa dai cu apa de la gat in jos. Pe botic si pe cap uda-l doar cu palma.
Foloseste un sampon destinat cateilor. In cazul in care cainele are probleme de piele foloseste samponul indicat de veterinar. Daca necesita, la recomandarea veterinarului foloseste un balsam medicinal pentru piele uscata.
Curata bine blanita, in profunzine cu miscari usoare, apoi clateste bine sa cureti tot samponul aflat in blanita.
Cand este gata, curat lacrima frumuselul de el, sterge-l bine cu un prosop. Eu am un prosop doar al cainelui si pe acela il folosesc de fiecare data. Infasor catelul bine in prosop si tamponez pana ii usuc cat pot de bine blanita. Nu recomand uscatorul de par. Cainelui nu-i place si avand pielea sensibila poti sa-l ranesti. E important sa-l stergi cat poti de bine si apoi sa-l tii la caldura sa nu raceasca.
Taierea unghiilor
Taierea unghiilor catelului este un alt ritual important deseori neglijat de catre stapan. Daca unghiile catelului cresc prea lungi acestea ii pot cauza probleme in timpul mersului iar la un moment dat unghia se crapa si provoaca durere catelului. Acest lucru poate duce la infectarea labutei ceea ce va necesita interventia medicului veterinar.
In mod normal cainele are nevoie de taierea unghiilor o data la doua saptamani. Insa daca atunci cand iese afara se plimba mult pe trotuar sau pe suprafete dure, unghiile cainelui se vor pili in mod natural. Astfel taierea unghiilor se poate face si o data pe luna.
Daca vrei un caine fericit si sanatos este important sa-i acorzi ingrijirea de care are nevoie.
Nu intelegi de ce urla cainele tau? Nu stii care ar putea fi motivul dar vrei sa afli? Afla si cateva remedii pentru un caine care urla!
Citeste si acest articol !