Pentru a avea o relatie cat mai buna cu blanosul tau este important sa inveti sa descifrezi limbajul corpului sau. Limbajul cainelui tau poate fi putin diferit de limbajul altor caini dar in general majoritatea cainilor folosesc posturi similare ale corpului.
Este important sa cunosti aceste posturi de baza pentru a nu intelegi gresit ceea ce cainele tau vrea sa-ti transmita. Atunci cand incerci sa intelegi limbajul cainelui tau trebuie sa stii ca el foloseste intregul corp pentru a comunica.
Urechile, expresia fetei, pozitia picioarelor dar si a cozii, expresia ochilor sau sunetele pe care le scoate, formeaza o imagine de ansamblu care exprima ceea ce el simte in acel moment. Maraitul, latratul, gemetele, fac parte din limbajul cainelui si este bine sa stii ce inseamna fiecare dintre acestea. Trebuie sa tii cont de toate aceste aspecte pentru a intelegi exact ce vrea sa-ti comunice.
Incearca selectia noastra de mancare premium pentru caini sanatosi si fericiti!
Tipuri ale limbajului cainelui
Cainii au mai mute tipuri de limbaj si anume:
Comunicarea fizica prin care exprima cum se simt in acel moment sau in acea situatie. Orice pozitie a corpului, orice miscare sau orice actiune intreprinsa de cainele tau face parte din comunicarea fizica. Urechile, ochii, coada si gura sunt punctele cheie in limbajul cainelui tau.
Actiunile intreprinse de cainele tau vorbesc uneori mai mult decat cuvintele. Este important sa fii atent la actiunile pe care le face cainele tau chiar si atunci cand nu esti acasa pentru a intelege ce vrea sa-ti spuna.
Comunicarea vocala este de asemenea importanta pentru ca sunetele pe care le scoate cainele tau iti vorbesc despre cum se simte el. Dar fii atent la intreaga imagine, adica la pozitia corpului in timp ce scoate aceste sunete. De exemplu cainele tau poate plange inainte de ora mesei pentru ca ii este foame dar poate plange si daca se apropie de el un strain. Cele doua situatii iti ofera informatii suplimentare care sa te ajute sa intelegi mai bine limbajul cainelui tau.

Limbajul cainelui relaxat
Ochii sunt blanzi iar fruntea dreapta fara nici o incretitura.
Gura este fie inchisa fara a fi inclestata sau tensionata, fie deschisa dar relaxata daca al tau caine este activ sau in miscare.
Coada este in miscare, cainele misca coada dintr-o parte in alta ca si cum ar matura cu ea.
Pozitia corpului este relaxata, se misca normal sau poate putin ondulat iar in timpul jocului este entuziasmat si implicat.

Limbajul cainelui alertat
In acest moment este atent si evalueaza imprejurimile, practic aduna informatii.
Urechile sunt drepte, ridicate in sus si indreptate spre inainte.
Ochii sunt larg deschisi si se vede ca se concentreaza asupra lucrurilor in timp ce fruntea este relaxata.
Gura este inchisa dar relaxata fara sa fie inclestata sau in tensiune.
Coada este ferma si extinsa, poate chiar in linie dreapta cu coloana vertebrala si usor fluturata.
Corpul cainelui este ferm si bine infipt pe toate cele patru picioare, intr-o pozitie de "pe locuri fiti gata" pregatit pentru urmatorul pas.

Limbajul cainelui agresiv
Cainele devine agresiv din mai multe motive, fie din frica fie datorita firii sale de luptator gata de a ataca prada.
Urechile pot avea pozitii diferite in fuctie de motivul agresivitatii. Astfel daca al tau caine devine agresiv din cauza ca ii este frica va avea urechile aplecate spre spate sau chiar lipite de cap.
Daca este increzator in propriile forte si este gata de atac va avea urechile aplecate in lateral sau spre inainte.
Ochii vor fi tintiti fix asupra stimulului, vor avea o privire dura si fruntea incretita.
Gura va fi tensionata cu botul incretit sau poate chiar o buza ridicata, aratandu-si coltii.
Coada poate avea pozitii diferite in functie de tipul de agresivitate. Daca ii este frica va avea coada lasata in jos sau chiar ascunsa iar dupa ce trece la atac isi va ridica coada.
Daca agresivitatea este din dorinta de a-si ataca prada, coada o va tine ridicata deasupra corpului si o va balansa cu miscari scurte dintr-o parte in alta.
Corpul cainelui va fi fix, rigid, tensionat si va face miscari putine sau chiar deloc. Va avea blana ridicata pe gat in zona umerilor si la baza cozii. Centrul de greutate va fi mutat pe picioarele din fata fiind intr-o pozitie de "sunt gata de atac".

Limbajul cainelui stresat
Atunci cand este stresat, cainele prezinta cateva posturi din comportamentul cainelui nervos dar da si semne de calmare.
Cainele practic incearca sa se calmeze singur si sa se linisteasca pentru a reduce tensiunea in crestere.
Daca al tau caine incearca sa se calmeze singur vei vedea ca isi intoarce privirea in alta parte, se intoarce, face miscari lente, casca, se linge pe buze, ridica o laba, adulmeca, plesneste din buze, isi scutura blana ca si atunci cand ii faci baie sau zgarie.
Atunci cand este stresat, cainele evita contactul vizual sau dupa ce priveste fix factorul declansator imediat isi intoarce privirea.
Atunci cand estre stresat sau nervos cainele, se va zgaria excesiv, va casca excesiv, isi va lige buzele des sau se va concentra pe ingrijirea proprie.

Alte articole despre cum sa-ti ingrijesti animalul de companie:
Hraneste-ti cainele la fel de bine ca pe tine: Ghid pentru calculul cantitatii potrivite de hrana
Cum sa aleg cea mai buna mancare pentru cainele meu ?
Cea mai buna hrana pentru un bichon maltez. 5 produse de top pentru o nutritie optima
Cainii au un singur stapan
De ce urla cainele? Remediu pentru caine care urla
Cele mai comune posturi ale cainelui
Trebuie sa stii ca sunt caini care zambesc la fel ca si noi oamenii atunci cand sunt fericiti. Insa nu toti cainii fac asta. Trebuie sa stii face diferenta intre un zambet si o expresie agresiva a gurii. Atunci cand zambesc, cainii isi dezvaluie intreaga dantura si dintii din fata. Atunci cand sunt agresivi, isi arata coltii doar si isi arcuiesc buzele in forma literei C, insotind aceasta mimica de un marait destul de amenintator.
Trebuie sa tii cont si de contextul in care se exprima cainele tau. De exemplu daca sunteti in mijlocul unui joc si el maraie probabil este emotionat si foarte absorbit de joaca. Daca insa va plimbati intr-o zona necunoscuta lui si incepe sa maraie, o face pentru ca simte o amenintare infricosatoare. E bine sa tii cont si de context pentru a intelege cat mai bine ce vrea sa iti spuna cainele.

Pozitia de yoga
In aceasta pozitie cainele impinge fundul in spate ridicat in sus, picioarele din fata intinse si pieptul aplecat in jos. Aceasta pozitie indica faptul ca el este gata de joaca. Pregateste jucaria lui preferata si bucura-te alaturi de el de cateva momente de relaxare si joaca.

Pozitia cu coada intre picioare
Daca el afiseaza aceasta pozitie, inseamna ca ii este frica si nu vrea sa intre in nici un fel de conflict. Nu vrea sa se lupte cu ceea ce l-a speriat.
Evitarea contactului vizual
Daca evita sa te priveasca in ochi pe tine sau pe un alt caine, inseamna ca este prudent si vrea sa evite o amenintare. Este un comportament pe care il poate avea in momentul in care va cunoasteti.

Pozitia cu burta la vedere
Daca al tau caine se culca pe spate si isi descopera burtica este semn de supunere si incredere maxima. Dar poate fi si un semn de frica. Fii atent daca vrea doar putina mangaiere pe burtica sau poate este infricosat.

Linsul oamenilor
Cainii obisnuiesc sa se linga intre ei in semn de afectiune. Ei au grija unul de celalalt prin acest gest. Asadar daca al tau caine te linge pe obraz si nu numai, inseamna ca te considera parte din haita lui sau poate doar ai mancat ceva sau i-ai dat lui ceva bun si simte mirosul inca pe tine.

Invartitul in cerc
Daca incepe sa se ivarta in cerc inseamna ca incearca sa isi gaseasca locul potrivit pentru a se intinde. Daca face asta intr-un ritm alert in timp ce plange sau gafaie, este semn clar de nervozitate sau ingrijorare.
Pozitia corpului rigida
In momentul in care isi inalta corpul, face ochii mari, tine gura deschisa iar urechile sunt ridicate in sus in pozitie ferma, e clar ca este in stare de alerta si este pe cale sa devina agresiv.
Adulmeca din picioare
Probabil ti se intampla des sa fii mirosit de cainele tau si asta datorita faptului ca ei asa se saluta. De aceea se miros unii pe altii in zone mai putin placute. Dar prin acest gest el culege informatii despre tine si despre starea ta. E ca si cum te-ar intreba: “Hei ce-i cu tine? Cum esti?”
Inchiderea in sine
Atunci cand cainele tau refuza sa manace, se retrage atuci cand ii intinzi mana sau devine letargic, inseamna ca este anxios, fricos sau bolnav. E indicat sa-l observi pentru a-ti putea da seama de cauza acestei probleme. Observa atat comportamentul fizic cat si cel vocal si ai multa rabdare cu el.

Urechile lasate pe spate
Daca blanosul tau are urechile lasate pe spate si da din coada inseamna ca este fericit. In schimb daca auzi ca maraie si vezi ca da din coada intr-un ritm alert in timp ce are urechile lasate pe spate, el este gata de atac. Daca ai un caine cu urechile lungi si lasate este greu sa-ti dai seama de pozitia lor. Priveste baza urechii pentru a-ti putea da seama de pozitia lor.
Urletul cainelui
Sunt rase de caini care urla de obicei pentru ca incearca sa comunice cu alti caini. Sunt situatii insa, in care vor sa-ti atraga atentia supra unui lucru sau vor doar sa imite sirenele sau alti caini care urla.
Suspina sau geme
In momentul in care ii spui sa faca un lucru si lui nu-i face placere dar tot il face, vei auzi astfel de sunete. De exemplu daca il trimiti la locul lui si el nu vrea dar totusi e ascultator va protesta scotand astfel de sunete.
Corpul strans sau coborat
In monentul in care cainele tau pare sa se stanga sa devina mai mic e semn de anxietate, frica sau stres.
Intelegerea limbajului cainelui tau este un pas mare facut in relatia voastra. Daca vrei o relatie stransa cu prietenul tau blanos, descifrarea limbajului este crucial. Insa va trebui sa ai multa rabdare atat cu tine cat si cu el si sa fii atent tot timpul pentru ca la urma urmei nici tu nu esti cititor de ganduri.
Pentru a deveni un traducator bun pentru cainele tau este nevoie de exercitiu si de mult timp petrecut impreuna. Distrati-va si profitati la maxim de clipele petrecute impreuna. Este o forma placuta de relaxare si de alungare a stresului si pentru tine.