Ar putea inlocui criptomonedele moneda fiduciara? Ce ar trebui sa stii despre bani?

Cred ca este necesar sa ne educam din punct de vedere financiar pentru ca urmeaza o noua era iar aceste cunostinte ne vor fi de folos daca vrem sa traim o viata frumoasa. Este important sa stii ce este moneda fiduciara, ce sunt criptomodele sau banii digitali.

Banii au evoluat foarte mult de-a lungul timpului. La incepututi existau bani realizati din metale pretioase precum aur sau argint. Apoi au aparut banii reprezentativi. Acestia puteau fi schimbati pentru o anumita cantitate aur sau argint. Azi exista moneda fiduciara care constituie un mijloc de plata si sunt emisi de o banaca centrala. Acestia nu pot fi schimbati intr-o cantitate fixa de aur.

Metalele pretioase folosite pe post de bani dateaza de mai bine de 2 000 de ani i Hr. Standardizarea lor in monede a aparut insa mult mai tarziu, prin secolul al VII lea i Hr. Cresus, regele Lydiei din Anatolia a fost mentionat de istorici ca fiind primul care a utilizat monedele batute. Acestea erau facute dintr-un amestec natural de aur si argint si aveau forma unui bob de fasole.

In timp monedele din metale pretioase au inceput sa se degradeze si sa piarda din greutate. In anul 54 d Hr, in timpul imparatului Nero, a inceput modificarea continua a monedei. Proportia de aliaj a crescut la trei sferturi iar continutul de aur si argint a fost mult redus. 

Datorita faptului ca modele din metale pretioase erau greu de transportat si exista riscul furtului au aparut banii de hartie. Primii bani de hartie au fost utilizati in China cu mai bine de 1 000 de ani in urma. Pana la sfarsitul secolui al XIX lea bancnotele de hartie au aparut si in alte parti ale lumii.

Treptat guvernele au inceput sa-si asume rolul de supraveghetor, ele precizand cursul legal sau tipul de plata care stingea o datorie.

Ce sunt monedele fiduciare?

Prima emisie la scara larga de bancnote de hartie a avut loc in Franta in secolul al XVII lea. Ulterior banii au fost supraemisi, preturile au inceput sa creasca drastic iar banii de hartie si-au pierdut complet valoarea sau au fost rascumparati in monede metalice la o mica parte din valoarea lor initiala.

In timpul razboaielor, tarile au renuntat la monedele metalice si la plata aurului si au tiparit bani de hartie, bani fiat, pentru a finanta aceste razboaie. Dupa razboi preturile s-au dublat iar valoarea monedelor din aur si a lingourilor a crescut din punct de vedere al banilor de hartie.

Pentru a scadea valoarea aurului, guvernele trebuiau sa reduca cantitatea de bani de hartie din piata. Astfel de episoade s-au tot repetat, astfel oamenii au invatat ca razboaiele aduc inflatie iar dupa razboi urmeaza deflatie si depresie.

Pentru a putea finanta razboaiele, guvernele suspendau standardul metalic in aur si tipareau bancnote de hartie. Din cauza razboaielor, guvernele isi cresteau cheltuielile si deficitele bugetare. Apoi suspendau standardele in aur si isi finantau deficitele prin imprumuturi si tiparire de bani. Astfel preturile cresteau.

Dupa terminarea razboiului pretul aurului era cu mult peste valoarea de dinainte de razboi. Pentru a putea aduce pretul aurului la valoarea initiala era nevoie ca pretul acestuia sa scada si in bancnota de hartie. Alternativa era acceptarea pretului aurului prin devalorizarea banilor de hartie si implicit scaderea puterii de cumparare.

Dupa cel de-al doilea razboi mondial cele mai multe tari importante au acceptat devalorizarea banilor de hartie pentru a evita deflatia si depresia oamenilor.

Bancnotele de hartie nu au o valoare intrinseca deoarece hartia din care sunt realizati este lipsita de valoare. Si totusi ei sunt acceptati pentru plata bunurilor si serviciilor, deoarece oamenii au incredere ca banca centrala impreuna cu statul va mentine valoarea banilor stabila in timp. Daca bancile nu pot face acest lucru, moneda fiduciara isi pierde valoarea si atractivitatea ca mijloc de plata.

moneda fiduciara

Tipul banilor - Moneda fiduciara

Banii marfa sunt un tip de bani rar intalniti azi. In trecut erau folositi pentru a face schimb de marfa. In perioadele in care populatia nu a avut acces la monede din aur sau argint acest schimb, numit troc, suplinea utilizarea banilor. Exemple de bani marfa sunt: aurul, vinul, condimentele, ceaiul, tigarile sau orice alt bun care servea nevoile oamenilor si putea fi folosit pe post de bani.

Iti dau un exemplu pentru a intelege mai bine valoarea banilor marfa. In timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial, prizonierii foloseau tigarile pe post de bani marfa si le schimbau cu alte bunuri precum painea. O tigara avea valoarea unei anumite cantitati de paine. Inclusiv acele persoane care nu fumau, foloseau tigarile pe post de bani marfa. 

In vremuri grele, cand lipsa banilor este prezenta, poti lua in calcul folosirea banilor marfa. Iti spun asta pentru ca traim vremuri interesante care ne pot pune in diferite situatii. E bine sa ai alternative pentru orice eventualitate.

Banii reprezentativi sunt acei bani emisi de catre guvern care sunt sustinuti de marfuri precum metalele pretioase, aur si argint. Pana in 1970 a existat standardul aur, ceea ce a insemnat ca tarile care au aderat la acest standard in aur, au stabilit un pret fix pentru aur si au facut comert cu aur la acel pret stabilit.

Diferenta dintre moneda fiduciara sau banii fiat si banii reprezentativi este ca valoarea monedei fiduciara depinde de cererea si oferta sa. In schimb valoarea banilor reprezentativi depinde de valoarea activului de care sunt sustinuti, in cazul nostru aur. 

Moneda fiduciara sau banii fiat sunt un mijloc de schimb precum dolarul american, euro sau alte valute. Acestia sunt sustinuti de catre stat si banci, nimic altceva. Valoarea lor vine din recunoasterea loc ca mijloc de schimb prin decretul guvernului. Recunoasterea lor din partea statului aduce si acele caracteristici si functii pe care banii le au.

Daca o moneda nu este recunoscuta si sustinuta de catre guvern aceasta nu face parte din categoria banilor fiat sau a monedei fiduciare si este destul de greu pentru ea sa serveasca drept bani. Acesta este si cazul criptomonedelor, de aceea nu prea poti achita cu acestea mai nimic.

In ziua de azi exista si alte tipuri de bani decat cei fizici. Banii digitali sunt acei bani care apar sub forma unor date informatice stocate sub forma unor conturi de economii. Plata cumparaturilor cu cardul, transferurile de bani intre carduri, platile pe internet constituie forme de plata fara numerar.

Cele mai noi tipuri de bani sunt acele monede digitale descentralizate pe care le cunoastem sub denumirea de criptomonede precum bitcoin si multe altele. Acestea nu au fost emise de o banca centrala, astfel nu exista nici un control asupra lor. Din punct de vedere juridic, criptomonedele nu sunt considerate bani.

Daca vrei sa afli mai multe informatii despre bani iti recomand sa citesti acest articol https://www.ecb.europa.eu/ecb/educational/explainers/tell-me-more/html/what_is_money.ro.html

Moneda fiduciara - Utilizarea banilor

Banii au trei mari caracteristici:

  • sunt un mijloc de schimb

  • au o anumita valoare

  • si sunt o modalitate de plata in care oamenii au incredere

Banii sunt si o unitate de masura care permit stabilirea preturilor atat in ceea ce priveste bunurile cat si serviciile. Valoarea nominala a bancnotelor sau monedelor nu se modifica in timp si nici la schimbarea persoanei ce o detin. Ce se poate modifica in timp este puterea de cumparare si aceasta este strans legata de inflatie. Cand inflatia creste, puterea de cumparare a banilor scade.

Exista apoi cursul valutar prin intermediul caruia, pe pietele financiare, valoarea monedei unei tari se poate aprecia sau deprecia fata de monedele altor tari.

Bancnotele si monedele sunt mijloace de plata prin intermediul carora, agentii economici si populatia acelei tari, pot vinde sau cumpara bunuri si servicii. Valoarea monedelor si bancnotelor este stabilita in tara in care au fost emise. 

Banii fiduciari sunt de doua feluri:

  • bancnote de hartie

  • monede

O moneda sau o bancnota este considerata a fi pusa in circulatie in momentul in care paraseste institutia care au emis-o.

Diferenta dintre moneda fiduciara sau fiat si criptomonede

Moneda fiat

Aceasta moneda are un curs legal si fiind recunoscuta legal de catre guvern, toata lumea din tara respectiva are obligatia legala sa o foloseasca si sa o accepte ca mijloc de plata. Valoarea lor fiind determinata de cerere si oferta, in momentul in care exista o oferta prea mare de moneda fiduciara in economie, valorea acesteia va scadea.

Moneda fiduciara a fost creata pentru a inlocui banii marfa si banii reprezentativi, la inceputul secolului XX. Datorita faptului ca nu au nici un activ care sa ii sustina precum aurul sau argintul, ei se depreciaza in cazul inflatiei. Daca apare hiperinflatia, ei pot sa-si piarda valoarea in intregime. De exemplu, dupa terminarea celui de-al Doilea Razboi Mondial, in Ungaria, rata inflatiei a crescut cu mai mult de patru ori intr-o singura zi.

Si Romania a avut un varf al inflatiei in anul 1993, cand ajunsese inflatia la 300%. Eram la scoala in acea perioada si imi aduc aminte cat de greu le-a fost parintilor mei. Desi munceau amandoi nu ne ajungeau banii pentru nimic. Urate vremuri am trait in Romania si inca le mai traim de mai bine de 70 de ani, de la instaurarea comunismului. 

Daca populatia isi pierde increderea in moneda fiduciara a propriei tari aceasta nu va mai avea nici o putere de cumparare.

Criptomonedele

bitcoin criptomonede

Acestea nu necesita sprijin guvernamental si nu sunt emise de catre o banca centrala. Aceasta este cea mai iportanta diferenta dintre moneda fiduciara si criptomonede.

Majoritatea criptomonedelor sunt create folosind o tehnologie criptografica de retele de computere cunoscute sub denumirea de blockchain. Acest lucru le permite sa circule fara a fi nevoie de o autoritate centrala.

Acesta este si aspectul principal pentru care s-au bucurat de o asa mare incredere. Faptul ca aceste criptomonede sunt descentralizate si sunt guvernate de catre utilizatori si nu de catre autoritati au intarit credinta conform careia acestea vor crea sisteme monetare mai eficiente si mai putin corupte.

Si cu toate acestea, guvernele pot oricand folosi criptomonede sau tehnologii asociate acestora in sistemul monetar international. In septembrie 2021, El Salvador este prima tara care adopta bitcoin ca mijloc legal de plata. Si China are deja propria varianta de yuan digital. Din cate am inteles eu si americanii vor introduce in decembrie cel mai probabil dolarul digital. Toate tarile vor avea propria moneda digitala in cativa ani.

Valoarea criptomonedelor este data de crere si oferta. Exista o oferta limitata de bitcoin guvernata de software-ul sau de baza iar atunci cand creste cererea creste si pretul. Sunt multe speculatii pe piata cripto cu privire la valoarea viitoare a acestor monede, de aceea si volatilitatea foarte mare a acestora.

Monedele fiduciare sunt monede digitale?

Probabil ai auzit despre CBDC. Acestea sunt niste jetoane digitale, asemanatoare criptomonedelor, doar ca sunt emise de o banca centrala. Aceste CBDC-uri sunt legate de valoarea monedei fiduciare a respectivei tari. Sunt multe tari care dezvolta astfel de monede digitale si unele care deja le-au si implementat.

Te intrebi de ce? Pentru ca multe tari cauta o modalitate de tranzitie la moneda digitala. Tocmai de aceea este foarte important sa intelegi ce sunt aceste CBDC-uri si ce inseamna ele pentru societatea in care traiesti. Voi detalia despre CBDC-uri intr-un alt articol, azi am vorbit despre moneda fiduciara.

Istoria ne dovedeste faptul ca banii evolueaza neincetat. De la ceaiuri, condimente, cafea sau vin la criptomonede. Nevoia oamenilor de a cumpara sau vinde, de a primi sau oferi valoare va ramane neschimbata. Moneda fiduciara este inca forma predominanta de bani insa criptomonedele si blockchain pot reprezenta viitorul pas in evolutia banilor. Tu ce parere ai despre asta? Scrie in comentarii parerea ta pentru ca sunt curioasa cum vezi tu aceasta schimbare. 

Te rog sa-mi scrii in comentarii daca ti-au fost de folos aceste informatii si daca ai vrea sa scriu despre un subiect anume. Cred ca este necesar sa ne educam din punct de vedere financiar pentru ca urmeaza o noua era iar aceste cunostinte ne vor fi de folos daca vrem sa traim o viata frumoasa. Tu ce crezi?

Daca esti interesat de modalitati prin care poti castiga bani de acasa iti recomand sa citesti si acest articol 

Cum sa castigi un venit suplimentar de acasa in 2022. Invata sa faci bani!

mirabela
mirabela

Sfaturi despre moda, destinatii de calatorie, animale de companie, sanatate si spiritualitate.

Articole: 121

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *