Prima pagină » ANIMALE DE COMPANIE » Pisica suparata. 17 semne ca pisica ta este suparata

Pisica suparata. 17 semne ca pisica ta este suparata

pisica suparata

Iti vezi pisica suparata zi de zi si nu stii care este motivul? Vrei sa o ajuti sa treaca peste aceste momente dar nu stii cum? Am eu cateva sfaturi pentru tine!


Atunci cand vezi o pisica suparata iti dai seama imediat de acest lucru din comportamentul ei. Comportamentul ei spune multe lucruri despre starea ei de spirit sau despre cum se simte in acel moment. Daca esti fericitul proprietar al unei pisicute intelegi despre ce vorbesc. 

Insa nu intotdeauna este atat de evident faptul ca pisica este suparata sau nervoasa. Ca si proprietar de pisici, tu trebuie sa inveti si sa observi comportamentul prietenului tau patruped. Astfel ii vei putea oferi o viata frumoasa si fericita alaturi de tine si de familia ta.

Pentru a putea intelege comportamentul pisicii este nevoie sa inveti limbajul trupului pisicii tale. 

pisica suparata

Daca pisica tine urechile aplecate in spate iar blanita de pe spate, din zona gatului este ridicata in sus cu siguranta este speriata. Daca pisica ta nu tine codita ridicata sau macar la vedere ci o tine ascunsa cu siguranta este speriata sau enervata. In momentul in care o vezi schiopatand cu siguranta este ranita si are nevoie de ingrijirea medicului veterinar.

Acestea sunt cateva semne de comportament ale pisicii tale care iti pot indica faptul ca este suparata, nervoasa sau ranita.

Pat pisici-caini, Plus, 80 cm, Gri

Pat pisici-caini, Plus, 80 cm, Gri

Bol mancare pisici Petkit fresh nano-cat feeding bowl Single

Bol mancare pisici Petkit fresh nano-cat feeding bowl Single

Litiera smart Petkit Pura X pentru pisici, Afisaj LED, Senzor,

Litiera smart Petkit Pura X pentru pisici, Afisaj LED, Senzor,

Ansamblu de joaca pentru pisici, FEANDREA 110 cm, Gri deschis PCT52W

Ansamblu de joaca pentru pisici, FEANDREA 110 cm, Gri deschis PCT52W

 

Pisica nervoasa

Atunci cand pisica este nervoasa te va anunta printr-un suierat si o lovitura de labuta. In acest moment ar trebui s-o lasi, sa-i dai spatiu si libertate. Dupa ce se calmeaza va veni ea la tine si te va anunta. Sunt cateva semne ale corpului pisicii care te anunta cand aceasta este nervoasa.

pisica nervoasa


Coada pisicii

Daca esti un proprietar experimentat de pisici stii cu siguranta ca miscatul cozii la pisica inseamana ca aceasta este nervoasa sau iritata. Atunci cand pisica incece sa dea din coada in stanga si in dreapta sau si mai rau, incepe sa i se zburleasca parul pe coada cu siguranta este nervoasa si urmeaza sa atace.

pisica suparata


Pozitia urechilor pisicii

Pisica ta comunica cu tine si prin pozitia urechilor. Probabil stii acel moment cand isi da urechile pe spate sau tine urechile pitite in linie dreapta, parca ar fi un avion. Acest lucru inseamna ca o deranjeaza un zgomot sau este speriata de un zgomot mai puternic. 

In momentul in care urecile ei sunt lasate complet in jos si lipite de cap este gata de atac. Ochii ei devin mari iar pupilele inguste. In acest moment se simte atacata sau incoltita si este gata sa atace.  

pisica suparata


O pisica rezervata in afectiune

Nu tuturor pisicilor le place sa stea in brate sau sa fie mangaiate. Unele pisici sunt mai rezervate. Ele se multumesc sa stea in apropierea ta sau in aceeasi incapere cu tine si sa mearga cu tine daca parasesti camera. Atunci cand pisica este suparata, ea paraseste incaperea si nu mai vrea sa stea in apropiere ta.

Te fixeaza cu privirea de la distanta sau se uita la tine intorcand capul in directia ta. 

Ea iti urmareste toate miscarile dar nu reactioneaza nici daca o chemi la tine. In aceasta situatie las-o in pace sa se calmeze. Probabil pisica ta are o fire independenta si are nevoie de putin spatiu. 

Motanul meu de exemplu nu suporta nici sa auda televizorul sau o convorbire telefonica pusa pe difuzor.  Se enerveaza si pleaca. Revine inapoi peste cateva ore. Este normal acest lucru la pisici. Pisicile sunt mofturoase de obicei si fac doar ce le place lor.

pisica plictisita portocalie


Pisicile au un simt aparte

Pisica ta simte cand te pregatesti sa pleci de acasa pentru o perioada de timp. Ea crede ca o vei parasi. Pe moment va face pe indiferenta si nu te va baga in seama. Apoi o sa-i surprinzi privirea aceea incruntata pe care doar ele o stiu face.

Se va supara pe tine si nu va mai dori sa comunice cu tine nici intr-un fel. Sunt patita. N-a mai vrut nici sa ma vada dupa ce am revenit acasa. A fost foarte suparata pe mine cateva zile. La fel a patit si sotul. Si acum este plecat iar in momentul in care vorbeste cu ea la telefon isi intoarce capul sau pleaca. Nu vrea nici macar sa-i auda vocea.

Daca esti nevoit sa pleci de acasa ai putea incerca sa-i lasi o haina cu mirosul tau in locul unde doarme. S-ar putea sa o ajute sa treaca mai usor peste trauma.

pisica plictisita

Pisica stie cand plec in concediu

Cand pleci in concediu si pisica ramane singura acasa, este posibil sa experimenteze anumite schimbari de comportament sau emotionale. Iata cateva aspecte care ar putea arata ca pisica e suparata:

  1. Anxietate si stres: Pisicile pot resimti anxietate sau stres in absenta ta. Ele pot fi obisnuite cu rutina si prezenta umana si pot deveni nelinistite sau agitate cand acestea lipsesc.
  2. Singuratate: Pisicile sunt animale sociale intr-o anumita masura si pot simti singuratatea in absenta interactiunii umane. Aceasta poate duce la comportamente precum vocalizarea excesiva sau cautarea de atentie atunci cand revii acasa.
  3. Modificari ale obiceiurilor alimentare: Unele pisici pot refuza sa manance sau sa manance mai putin in absenta proprietarului lor. Altele ar putea consuma hrana mai repede sau ar putea deveni mai mofturoase in ceea ce priveste mancarea.
  4. Comportamente distructive: Unele pisici pot manifesta comportamente distructive, cum ar fi zgarierea mobilierului sau marcare teritoriala, in absenta proprietarului lor. Aceste comportamente pot fi cauzate de stres sau anxietate.
  5. Dependenta de resurse externe: Daca nu contactezi un ingrijitor sau un rogi un prieten sa se ocupe de pisica in absenta ta, pisica poate deveni dependenta de resurse externe pentru hrana si apa. Asta nu e bine deloc!
  6. Adaptare la rutina: Cu toate acestea, multe pisici se adapteaza la absenta temporara a proprietarului si pot continua sa duca o viata relativ normala, asteptand cu nerabdare intoarcerea acestuia acasa.

Toate aceste comportamente arata ca pisica este suparata si tanjeste de dorul tau. Ai putea lua in considerare sa o iei cu tine in concediu data viitoare. 

Fantana apa animale de companie Petkit Eversweet SOLO SE, 1,8l, filtru in 3 straturi, USB

Fantana apa animale de companie Petkit Eversweet SOLO SE, 1,8l, filtru in 3 straturi, USB

dozator automat mancare animale de companie cu camera Petkit

Dozator automat mancare animale de companie cu camera Petkit

Cum sa iau pisica cu mine in concediu?

Daca doresti sa-ti iei pisica cu tine in concediu, trebuie sa iei in considerare mai multi factori pentru a te asigura ca experienta sa fie placuta si sigura atat pentru tine, cat si pentru pisica. Iata cateva sfaturi:

  1. Planificare in avans: Asigura-te ca locatia de vacanta este prietenoasa pentru animale de companie si permite adapostirea pisicilor. Verifica daca hotelul sau cazarea pe care o alegi accepta animale de companie.
  2. Vaccinarile si tratamentele parazitare: Asigura-te ca pisica ta este la zi cu toate vaccinarile si tratamentele antiparazitare recomandate. Este posibil sa fii solicitat sa prezinti documente de vaccinare la cazare.
  3. Transportul in siguranta: Foloseste un transportor adecvat si sigur pentru a calatori cu pisica ta in masina sau in alte mijloace de transport. Este important sa asiguri confortul si siguranta pisicii pe tot parcursul calatoriei.
  4. Stabilirea unei rutine: Incearca sa mentii cat mai mult posibil o rutina familiara pentru pisica, inclusiv orele de mancare si de somn. Acest lucru poate ajuta la reducerea stresului si anxietatii pisicii in timpul calatoriei.
  5. Adaptarea la mediu nou: Ajuta pisica sa se adapteze la noul mediu de vacanta oferindu-i spatiu si timp sa exploreze in siguranta. Ofera-i acces la apa, hrana si la o cutie de nisip curata in locatia de vacanta.
  6. Supravegherea: Supravegheaza intotdeauna pisica in timp ce este intr-un mediu nou sau necunoscut pentru a preveni fuga sau alte accidente.
  7. Rezervarea activitatilor prietenoase cu animalele de companie: Cauta activitati si atractii turistice care permit accesul pisicilor, cum ar fi plimbarile pe plaja sau in natura, daca este cazul.
  8. Consulta un medic veterinar: Daca ai intrebari sau ingrijorari cu privire la calatoria cu pisica ta, consulta intotdeauna un medic veterinar pentru sfaturi si recomandari personalizate.
Rucsac cu hublou Petkit Cat Travel Bag, Ventilare, Sistem iluminare, Blue

Rucsac cu hublou Petkit Cat Travel Bag, Ventilare, Sistem iluminare, Blue

Rucsac pentru transport pisici Petkit X Zone, Pliabil, Blue

Rucsac pentru transport pisici Petkit X Zone, Pliabil, Blue

Pisica suparata isi zburleste blana

Atunci cand pisica ta se umfla in pene, adica i se ridica parul, isi zburleste blana, cu siguranta este foarte nervoasa. Sunt foarte haioase cand fac asta. Dar asta inseamna ca ceva o supara sau o nelinisteste. Acesta este un mecanism de aparare. Pisica vrea sa para mai mare si mai fioroasa.

Practic ea vrea sa para un tigru mare si fioros. Sunt tare simpatice de iti vine sa le dragalesti. Dar mai bine abtine-te pentru ca altfel te vei trezi muscat si zgariat. Eu te-am prevenit, daca totusi o faci, o faci pe barba ta.

pisica nervoasa


Contactul vizual prelungit

Daca iti fixezi pisica, timp indelungat cu privirea, aceasta va interpreta gestul tau ca pe o amenintare. Ea va intelege ca vrei sa o domini prin agresivitate. Asadar, daca pisica te tinteste cu privirea timp indelungat, mai bine fugi, alfel risti sa fii atacat.

pisica nervoasa


Torsul pisicii 

Multi parinti de pisici cred ca torsul puiului lor inseamna ca se simte bine si este fericit. Insa nu intotdeauna este asa. Exista momente in care pisica incearca sa se consoleze prin tors. Adica nu este fecitita deloc. Daca ai o pisica tacuta care de regula nu toarce si observi la un moment dat ca este mai galagioasa ca de obicei este posibil sa aiba o problema si sa fie suparata.

pisica suparata


Pisica suparata este letargica

Pisicile de obicei sunt mai lenese, in special motanii. In cursul zilei pisica doarme , se odihneste iar seara iese la vanatoare. Este un lucru firesc la pisici. In schimb daca pisica ta este letargica tot timpul inseamna ca are o problema fizica sau emotionala. De obicei daca stapanul este depresiv si letargic si pisica va fi la fel. Ar fi bine sa vorbesti cu medicul veterinat in acest caz.

pisica suparata


Pisica suparata este lipsita de entuziasm

In general pisicile, mai ales cele tinere sunt foarte jucause. Iar daca le oferi mancare care le place au si o pofta buna de mancare. Pisica mea este o mancacioasa. In cazul in care observi ca pisica nu mai are chef de joaca, nu se joaca cu jucariile ei preferate sau nu mai are pofta de mancare desi are mancarea ei preferata sar putea sa fie nefericita sau deprimata. In acest caz nu se va mai bucura nici de joaca cu tine.

pisica letargica


Pisica a devenit agresiva

Daca ai o pisica jucausa si sociabila si dintr-o data devine agresiva inseamna ca este nefericita sau ca ceva a enervat-o. Incearca sa o lasi sa se calmeze si daca si dupa aceea continua cu un comportament agresiv ar fi bine sa o vada medicul veterinar. Sunt pisici care au firi independente si nu sunt sociabile deloc. In acest caz agresivitatea este mai prezenta la pisica. 

Nu-i place sa o mangai sau sa o iei in brate si atunci devine agresiva. Acesta este un lucru normal. Dar trebuie sa iti cunoasti bine pisica pentru a putea face deosebire intre cele doua tipuri de agresivitate.

Cele doua pisici ale mele au firi total diferite. Pisica este mai sociabila dar nu iubeste copii. In schimb ii place in brate si ii place mangaiata. Este si foarte jucausa desi deja are 12 ani.

Motanul in schimb nu este sociabil deloc. Ne accepta doar pe noi membrii familiei. In rest nu vrea sa vada sau sa auda pe nimeni. Nu-i place in brate si sta la mangaiat putin. Apoi incepe sa muste si sa zgarie daca nu il lasi in pace. Dar daca iti cunosti pisica poti sa-ti dai seama daca are o problema sau doar asa este firea ei.

pisica agresiva


Rutina zilnica la pisici

Pisicilor le place sa aiba o rutina zilnica si vor ca ea sa fie respectata. Din moment ce ai inceput sa-i neglijezi programul zilnic ea va fi nemultumita si suparata. Este posibil sa observi ca nu se mai ingrijeste zilnic, nu vrea sa mai doarma la locul ei. Sau sa nu mai vrea sa foloseasca litiera. Un astfel de comportament denota faptul ca pisica ta este nefericita.

rutina la pisici


Pisica suparata maraie catre tine

Si pisicile scot un zgomot urat care seamana cu maraitul cainelui. Si ce urat stiu sa faca. Eu am patit-o cu motanul. Cand a ajuns la noi avea un an si jumatate. O luna nu a iesit din ascunzatoarea lui. Cum intram in incapere si ne apropiam de locul in care se ascunsese facea urat de tot. Pisicile stiu si sa scuipe. Si dragul de el scuipa catre noi. A fost foarte speriat si traumatizat o perioada lunga de timp.

Nici acum dupa citeva luni petrecute in familie nu este foarte prietenos si probabil nici nu va fi. Dar ne respectam intimitatea si spatiul personal reciproc. Daca in trecut in cea mai mare perioada a timpului maraia, azi de cele mai multe ori toarce. Trebuie doar timp si rabdare.

pisica nervoasa



Pisicile se plictisesc repede

In general pisicile se plictisesc repede de un lucru. La fel si cu jucariile lor. De aceea este indicat sa-i cumperi mai multe jucarii si sa le schimbi la un anumit interval de timp. Pisicile sunt vanatori innascuti facand parte din familia felinelor. Ele iubesc jocul de urmarire si captura.

Poate nu stiai dar pisicile nu sunt domesticite in totalitate nici in ziua de azi. Ele mai au o parte salbatica in ele, de acolo si acest instinc de vanator iscusit. Ai vazut o pisica care vaneaza? Efectiv isi hipnotizeaza prada.

Sunt de admirat pentru rabdarea, precizia si rapiditatea cu care vaneaza. Pisica mea este specialista in vinat pasari. E ceva fascinant cum le stie vorbi pe limba lor si le amageste pana reuseste sa le prinda. De aceea ele se plictisesc repede de aceleasi jucarii.

pisica la vanatoare


Pisica se ascunde sub canapea

Acesta este un semn ca pisica este foarte speriata. Nu vrea sa iasa de acolo nici in ruptul capului. Nu ar trebui sa o fortezi in acel moment. Las-o acolo pana se linisteste si considera ea ca pericolul a trecut. Altfel risti sa fii atacat si nu cred ca vrei asta. Pisica ta are ghiarele si coltii foarte ascutite.

pisica speriata


Pisica suparata ti-a lasat un cadou pe perna

Te-ai trezit vreodata, cand ai ajuns acasa, cu un cadou urat mirositor pe perna ta, lasat de pisica? Cu siguranta. Am patit si eu sa gasesc o surpriza din partea pisicii pe perna mea. Fac asta cand sufera de anxietate de separare. Si atunci cauta un obiect care are mirosul tau. Prin asta incearca sa-si aline suferinta. Desi pare ca a vrut sa se razbune pe tine, in realitate ea incearca sa faca fata anxietatii.

pisica suparata


Pisica te musca atunci cand o mangai

Eu am patit-o cu motanul. Vine, se freaca si se linguseste sa-l mangai, apoi dupa un timp incepe sa muste si sa zgarie. De ce face asta? Aceeasi intrebare am avut-o si eu. Specialistii spun ca pisica vrea sa controleze interactiunea cu tine. Nu este suparata doar ca simte ca ai mangaiat-o excesiv si incepe sa devina iritata. E ciudat totusi.

pisica musca


Pisica suparata face pipi pe hainele curate

Daca s-a intamplat ca pisica ta sa faca pipi pe o gramada de haine curate sau in pat inseamna ce este furioasa. Specialistii spun ca pisicile furioase adesea urineaza pe suprafete moi. O gramada de haine, o canapea sau patul tau. Ar trebui sa rezolvi aceasta problema a pisicii inca de la inceput pana nu dezvolta un obicei din asta.

pisica nervoasa


Pisica speriata se ascunde

O pisica speriata se va ascunde instinctiv. Acesta este un lucru natural. Astfel aleg pisicile sa se puna la adapost in fata atacatorilor. De obicei, in medie dupa doua ore va iesi din ascunzatoare. De acest timp are nevoie pentru a incepe sa se simta in sigurata.

pisica speriata


Ce se intampla daca bati pisica

Pisicile nu tolereaza nici o forma de pedeapsa si nici agresiunea fizica. Nici un proprietar de pisici nu ar trebui si nici nu are voie sa-si bata sau loveasca pisica. Daca nu vrei o pisica sau daca nu esti pregatit sa ai grija de un suflet oricat ar fi el de mic nu o face. Dar nu lovi animalele niciodata. Ele sunt fara aparare in fata noastra iar noi suntem raspunzatori pentru ele din momentul in care ne-am luat angajamentul de a le ingriji. Daca o lovesti nu te va ierta niciodata si cred ca are dreptate sa faca asta.

pisica nervoasa

 

Ce le sperie pe pisici

Pisicile au momente cand sunt suparate sau morocanoase si este un lucru firesc. Ele sunt mai independente decat cainii de exemplu si mai fitoase, ca doar sunt pisici. Dar daca momentele de tristete si letargie sunt mai dese decat de obicei ar fi bine sa vorbesti cu medicul veterinar si sa afli care este cauza.

Una dintre cauze ar putea fi un nou membru sosit in familie. Fie ca este vorba despre un alt animal fie ca este vorba despre un nou nascut, pisicilor nu le plac intrusii. Pisica considera ca fiind teritoriul ei, intreaga casa si curtea de asemenea.

Si incearca sa-si apere teritoriul. Pisica mea nu suporta nici un alt animal pe o raza de cateva sute de metri in jurul casei. Cainii sunt tolerati dar, doar pentru ca erau aici atunci cand a venit ea in familie. Motanul, cei drept doar de cateva luni este la noi, nu accepta nici macar cainii.

Si nici cu pisica nu este prieten. Cel putin am ajuns la stadiul in care nu se mai bat cum dau ochii unul cu celalalt. E bine. Poate vor reusi sa se tolereze reciproc pe viitor. Eu mai sper.

O alta cauza ar fi schimbarea mediului inconjurator. Noi am renovat casa pe interior anul trecut. Pisicii i-a trebuit o perioada destul de lunga de timp sa se obisnuiasca cu noua ordine. Ce pot sa-ti spun este ca nu le plac schimbarile.

O alta cauza ar putea fi decesul unui animal de companie cu care a crescut impreuna sau decesul stapanului.

Daca din comportamentul pisicii tale reiese ca sufera de depresie cronica, stres sau boala, apeleaza la medicul veterinar. El iti va recomanda un tratament si schimbari in rutina zilnica astfel incat pisicuta ta sa fie fericita si sanatoasa.

Cainele tau urla zi si noapte si nu stii de ce? Nu stii ce sa mai faci cu el? Ai probleme cu vecinii din cauza cainelui si vrei sa rezolvi aceasta problema? Citeste acest articol!

De ce urla cainele? Remediu pentru caine care urla!

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Scroll to Top