Imagineaza-ti ca pasesti intr-o sala eleganta, purtand ...
Cum sa combini culorile pentru a obtine o tinuta eleganta si stilata?
Am vorbit până acuma despre culorile care se potrivesc subtonului pielii tale. Poate ai auzit deja că există o paletă a culorilor care te îndrumă cum să combini culorile între ele astfel încât să fii trendy, să arăți bine îmbrăcată, să fie elegantă și cu bun gust.
Combinarea culorilor nu este o treabă ușoară deși poate părea la prima vedere. Probabil ai văzut și tu pe stradă femei care din dorința de a arăta cât mai bine o dau în bară tocmai din cauza combinațiilor nepotrivite de culori. Nu e suficient să știi ce formă are corpul tău, ce tip de haine ți se potrivesc sau ce culori să asociezi tonului pielii tale. Trebuie să existe un echilibru în toate.
Nu este ușor pentru că suntem bombardate zilnic cu tot felul de reclame și oferte care mai de care mai bombastice. Poți să cazi foarte ușor dintr-o extremă în alta din dorința de a arăta bine. Cu siguranță nu îți dorești asta și nici eu nu îmi doresc asta. Sper să te fi ajutat câtuși de puțin cu acest mini ghid. Și să fi înțeles ce ar trebui să ai în vedere atunci când îți alcătuiești garderoba. Nu este deloc ușor să fii femeie.
Pe lângă faptul că mergi la serviciu, ai grijă de casă și de copii sau faci cumpărăturile trebuie să fii atentă tot timpul și la cum arăți. Pentru că nu poți să ieși oricum pe stradă. Sper ca acest mini ghid să te ajute atunci când mergi la o petrecere și ai nevoie de o ținută șic și elegantă. Dacă ții cont de aceste câteva sfaturi tu vei fi prințesa balului, tu vei fi cea mai admirată și cea mai complimentată tipa de la petrecere. Celelalte femei, bineînțeles te vor invidia în secret dar în același timp, vor dori și să afle de la tine ce faci de arăți așa de bine.
Vei simți pe pielea ta privirile ațintite spre tine, mai ales cele din partea sexului opus. Dacă ești împreună cu persoana iubită la acea petrecere probabil nu își va putea lua mâinile de pe tine. Alege să fii frumoasă și elegantă, îmbrăcată cu bun gust în același timp, nu vulgară. Bineînțeles că un strop de erotism nu strică niciodată.
Aceasta este paleta culorilor. Ea a fost inventată de Isaac Newton în anul 1666. Ca să înțelegi paletă culorilor trebuie să știi că există trei culori primare. Acestea sunt roșu, galben și albastru. Sunt culorile tricolorului așa că nu îți va fi foarte greu să le reții. Mai există și culorile secundare. Acestea sunt culorile obținute prin amestecarea culorilor primare. Acestea sunt verde, portocaliu, violet. Mai există și a treia categorie de culori și anume culorile terțiare. Acestea se obțin prin combinarea unei culori primare cu o culoare secundară sau prin combinarea a două culori secundare.
Toate culorile existente pe paleta de culori se împart în două categorii, culori calde și culori reci.
Culorile calde sunt cele de la roșu până la verde iar culorile reci sunt cele de la violet până la verde.
Culorile de pe paleta culorilor se pot combina în două feluri. Fie îmbini o culoare cu culorile imediat învecinate pe o parte și pe cealaltă, fie îmbini culoarea cu culoarea existentă pe partea opusă a paletei culorilor așa numita culoare complementară.
Culorile neutre se pot combina cu orice fel de altă culoare. Culoarea albă este considerată o non culoare lipsită de orice fel de nuanță și de o luminozitate maximă și se află în contrast cu culoarea neagră. Negrul îl folosim pentru a echilibra culorile puternice.
În cazul în care porți o piesă vestimentară cu un imprimeu colorat pentru restul hainelor ar fi indicat să alegi culori aflate deja în acel imprimeu pentru a nu crea senzația de papagal. Probabil ai întâlnit și tu pe stradă persoane îmbrăcate mult prea strident în culori puternice care parcă te deranjează vizual. Tocmai de aceea este important să știi cum să combini culorile. Pentru a evita astfel de situații și a te face de râs efectiv.
Culorile primare sunt considerate culori puternice. Ar trebui să folosești doar o singură culoare primară în ținuta ta. Nu este indicat să le combini între ele. Culorile secundare pe care le obții din combinarea a două culori principale sunt și ele culori destul de puternice și sunt indicate pentru un eveniment special. Vei crea astfel o ținută sofisticată, elegantă și vei ieși în evidență.
Culorile secundare sunt verde obținut din combinarea culorilor galben și albastru. Portocaliu obținut din combinarea culorilor galben și roșu. Violet obținut din combinarea culorilor albastru și roșu.
Culorile terțiare sunt culorile acelea relaxate. Acestea sunt cele mai recomandate pentru ținute lejere. Folosește-le atunci când mergi la birou, atunci când ieși seara în oraș sau într-o zi lejeră de vară când ieși la o plimbare prin oraș. Aceste culori sunt obținute prin combinarea unei culori primare cu o culoare secundară sau prin combinarea a două culori secundare între ele.
Din această categorie fac parte cele mai multe culori. Ele sunt de nuanțe și de intensități diferite.
Pentru a obține combinații perfecte asortează culorile complementare între ele. Adică acele culori care se află în cadrane opuse față în față pe paletă culorilor. Aceste culori se completează reciproc și creează combinații îndrăznețe pentru ținute reușite. Există trei astfel de combinații cu care nu vei da greș niciodată și anume:
- galben și violet
- albastru și portocaliu
- roșu și verde
Dacă nu vrei totuși combinații de culori puternice poți de exemplu să combini roz cu verde deschis. Alege de pe paleta culorilor, nuanțe de intensitatea dorită de tine, în funcție de ce vrei să transmiți cu acea combinație și bineînțeles în funcție de evenimentul la care va trebui să participi. Sunt multe evenimente care au deja o tematică stabilită dinainte. Întotdeauna încearcă să alegi culorile și hainele în funcție de acea tematică.
Întotdeauna culorile mai puternice vor avea un impact mai mare. Dacă nu vrei să atragi foarte tare atenția alege culori pastel doar că nu vor avea același efect. Dacă nu vrei să dai greș alege să te îmbraci într-o singură culoare. În acest caz pot să alegi o culoare primară respectiv o culoare puternică. Cu siguranță vei atrage toate privirile celor din jur și vei avea o ținută reușită. Iar în cazul în care nu vrei să ieși în evidență și nu ești o fană a culorilor vii poți alege culori pastel.
O altă metodă pentru a nu da greș este să te îmbraci cu haine în aceeași culoare dar cu tonuri diferite. Spre exemplu poți să combini tonuri închise și deschise de roșu. Nu vei obține un contrast de culoare însă vei obține o ținută stilată și eviți să faci combinații nepotrivite între culori.
Deși mai sus ți-am spus că roșu și verde sunt culori complementare și se pot combina fără niciun fel de problemă nu este tocmai așa. Asta nu din cauză că cele două culori nu se potrivesc împreună ci mai degrabă pentru că acestea sunt culorile Crăciunului și îi vor duce pe toți ceilalți cu gândul la spiriduși, reni sau Moș Crăciun și s-ar putea să nu-ți dorești acest lucru.
O altă combinație nepotrivită ar fi între negru și maro. Acestea două sunt culori neutre și combinate împreună vor crea o ținută monotonă, ștearsă chiar plictisitoare. Nu vei ieși deloc în evidență și probabil nu vei obține efectul dorit. Păstrează doar una dintre aceste culori și asorteaz-o cu altă culoare de nuanță diferită.
Negru și albastru o altă combinație de culori neutre. Deși culorile neutre se pot combina cu aproape orice altă culoare nici această combinație nu este una foarte inspirată. Vei obține iarăși o ținută ștearsă, obișnuită, monotonă care nu va ieși în evidență cu nimic. Alege iarăși una dintre aceste culori și combin-o cu o culoare mai vie. De exemplu o rochiță neagră elegantă de seară arată foarte bine asortată cu o pereche de pantofi roșii. Albastrul merge foarte bine combinat cu crem sau argintiu.
Alege să adaugi pete de culoare ținutei tale dar ai grijă să nu exagerezi. Pata de culoare te poate scoate din anonimat dar ai grijă să nu faci combinații nepotrivite. Nu îmbina mai mult de trei culori niciodată doar dacă ești foarte sigură și știi ce faci. Întotdeauna una din aceste trei culori trebuie să fie foarte deschisă sau neutră.
Atunci când îți formezi garderobă ține cont de faptul că ar trebui să ai haine în culori neutre pentru că le poți asortat aproape cu orice culoare apoi. Așa îți va fi mult mai ușor să creezi combinații potrivite de culori. Ține cont și de asortarea culorilor potrivite subtonului pielii tale. Alege culori complementare care se potrivesc împreună. Astfel vei crea ținute de invidiat care vor atrage priviri și vei ieși în evidență pentru bun gust și rafinament.
În timp prin exercițiu și voință vei deveni o profesionistă în materie de modă. Vei fi admirată pentru îndrăzneala ta, pentru bunul tău gust, pentru rafinamentul tău, pentru eleganța ta și pentru faptul că pari desprinsă de pe covorul roșu tot timpul.
Învață să te iubești, cunoaște-ți corpul și învață să-l îmbraci și vei vedea cum lucrurile se vor schimba în jurul tău. Dacă tu te iubești și te respecți același lucru îl vor face și cei din jurul tău. Și o meriți din plin femeie frumoasă și minunată!
Dacă îți place despre ce povestesc eu aici îți recomand să intri și pe blogul meu și acolo vei găsi articole scrise cu drag pentru tine. Poți citit despre lifestyle, modă, călătorii, am scris și despre cum să îți amenajezi casa sau apartamentul în stil feng shui, găsești rețete simple care se fac rapid și multe alte articole interesante care ar putea să-ți fie pe plac.