Afla cum poti obtine vouchere in programul rabla pentru electocasnice si cumpara aparate noi chiar si cu 500 de lei mai ieftin!

Azi a inceput programul rabla pentru electrocasnice. Citeste articolul si afla conditiile de inscriere, magazinele participante, echipamentele electrice si electrocasnice eligibile si valoarea voucherelor care pot fi obtinute de pe site-ul AFM. Gasesti toate informatiile de care ai nevoie aici.

Ce este programul rabla pentru electrocasnice?

Programul rabla pentru electrocasnice reprezinta finantarea nerambursabila din Fondul pentru mediu, acordata sub forma unui voucher, pentru inlocuirea echipamentelor electrice si electronice de uz casnic, uzate, cu unele noi, mai performante din punct de vedere energetic.

Prin acest program demarat de Administratia Fondului pentru Mediu se doreste reducerea consumului de energie electrica prin inlocuirea apararurii electrice si electronice uzate si mari cosumatoare de electricitate cu alte aparate mai noi cu un consum mai scazut de energie electrica.

Scopul programului il constituie imbunatatirea calitatii mediului prin inlocuirea echipamentelor electrice si electronice de uz casnic, uzate, cu unele mai performante din punct de vedere energetic si reducerea emisiilor de gaze cu efect de sera prin diminuarea consumului de energie. Acestea sunt informatii extrase din ghidul programului rabla pentru electocasnice.


Cand incepe programul rabla pentru electrocasnice?

Programul rabla pentru electrocasnice incepe vineri 17.06.2022 la ora 10:00 si se va incheia pe data de 14.07.2022. Suma alocata anul acesta este de 100 de milioane cu 25 de milioane mai mult decat anul trecut. 


Cum sa te inscrii si sa participi la programul rabla pentru electrocasnice in 2022?

Persoanele fizice au la dispozitie 7 zile in vederea inscrierii in program prin crearea contului de utilizator in aplicatia informatica incepand de vineri, 17 iunie 2022, ora 10.00.
Toti cei interesati sa participe in program, in oricare dintre etape, trebuie sa isi creeze un cont de utilizator. Este foarte important acest pas, deoarece prin intermediul acestui cont veti putea selecta electrocasnicele dorite in fiecare dintre cele trei etape.
In cazul in care aveti deja un cont de utilizator, creat in editiile anterioare ale programului, nu trebuie sa va creati alt cont, ci doar sa va autentificati utilizand adresa de e-mail si parola setata de dumneavoastra. In cazul in care ati uitat datele contului, acestea pot fi recuperate urmand pasii descrisi in aplicatia informatica”, a declarat presedintele AFM, Laurentiu-Adrian NECULAESCU.


Lista magazinelor participante la programul rabla pentru electrocasnice in 2022

Dintre magazinele participante anul acesta in program fac parte si cateva magazine mari precum:

rabla pentru electrocasnice etapa a doua

Gasesti aici lista cu toti cei 54 de comercianti validati in programul rabla pentru electrocasnice https://www.afm.ro/main/programe/rabla_electrocasnice/2021/lista_comercianti_validati-2021_12_06.pdf

programul rabla pentru electrocasnice flanco


Categorii de produse eligibile pentru obtinerea voucherelor in programul rabla pentru electrocasnice

Gasesti mai jos toate categoriile de produse eligibile pentru obtinerea voucherelor in programul rabla pentru electrocasnice, valoarea voucherelor acordate pentru fiecare categorie, clasa energetica acceptata si ce echipamente uzate trebuie sa dai la schimb pentru a obtine aceste vouchere.


MASINI DE SPALAT RUFE

masina de spalat rufe

Vei primi 💸 400 de lei pentru noua masina de spalat rufe achizitionata din clasa energetica   , B  sau  C . Va trebui sa predai la schimb o masina de spalat rufe uzata.

APARATE FRIGORIFCE

combina frigorifica

Vei primi 💸 400 de lei pentru noul aparat frigorific achizitionat din clasa energetic A  B  C  D  sau  E  . Va trebui sa predai la schimb un aparat frigorific uzat.

MASINI DE SPALAT VASE

masina de spalat vase

Vei primi 💸 400 de lei pentru noua masina de spalat vase achizitionata din clasa energetica  A ,  B  C  D  . Va trebui sa predai la schimb un echipament uzat.

USCATOARE DE RUFE

uscator de rufe

Vei primi 💸 400 de lei pentru noul uscator de rufe achizitionat din clasa energetica A++ si A+++ . Va trebui sa predai la schimb un echipament uzat. 

LAPTOPURI

laptopuri

Vei primi 💸 500 de lei pentru noul laptop achizitionat si va trebui sa predai la schimb un PC si un monitor sau un alt echipament, toate uzate.

TABLETE

tableta

Vei primi 💸 300 de lei pentru noua tableta achizitionat si va trebui sa predai la schimb un PC si un monitor sau un alt echipament, toate uzate.

APARATE DE AER CONDITIONAT

aer conditionat

Vei primi 💸 400 de lei pentru noul aparat de aer conditionat achizitionat din clasa energetica A++ si A+++ . Va trebui sa predai la schimb aparatul de aer conditionat uzat.

ASPIRATOARE

aspirator

Vei primi 💸 200 de lei pentru noul aspirator achizitionat cu un consum de cel mult 43 kWh/an. Va trebui sa predai la schimb aspiratorul uzat.


Calendarul de desfasurare al programului rabla pentru electrocasnice - prima sesiune

Dupa ce te inscrii in program prin crearea contului de utilizator incepe etapa de selectie in aplicatia informatica a voucherelor aferente aparatelor electrice si electrocasnice incluse in program. Aceasta este prima sesiune a programului rabla pentru electrocasnice din acest an.

 • intre 17.06.2022, ora 10:00 – 23.06.2022, ora 23:59 are loc inscrierea persoanelor fizice in aplicatie prin crearea contului de utilizator:
 • intre 24.06.2022, ora 10:00 - 30.06.2022, ora 23:59 , sau pana la epuizarea bugetului, se desfasoara etapa I: Selectia voucherelor aferente categoriei din care fac parte masinile de spalat rufe/vase si frigiderele/congelatoarele, avand un buget de 25.000 mii lei;
 • intre 01.07.2022, ora 10:00 - 07.07.2022, ora 23:59 sau pana la epuizarea bugetului, se desfasoara etapa II: Selectia voucherelor aferente categoriei din care fac parte laptopurile si tabletele, avand un buget de 10.000 mii lei;
 • intre 08.07.2022, ora 10:00 – 14.07.2022, ora 23:59 sau pana la epuizarea bugetului, se desfasoara etapa III: Selectia voucherelor aferente categoriei din care fac parte aparatele de aer conditionat, uscatoarele de rufe si aspiratoarele, avand un buget de 15.000 mii lei.

Perioada de derulare a unei etape de selectie a voucherelor dintr-o categorie este de 7 zile sau pana la epuizarea bugetului alocat etapei respective.

Bugetul de 100 de milioane de lei alocat programului rabla pentru electrocasnice va acoperi doua sesiuni ale programului.

 • Prima sesiune se va derula in lunile iunie - iulie 2022.
 • A doua sesiune se va desfasura in lunile noiembrie - decembrie 2022.

Poti vedea aici pe facebook conferinta de presa din 9 mai pe aceasta tema. 


Valoarea voucherelor pentru programul rabla electrocasnice si aparatele incluse in program

 • 400 de lei pentru masini de spalat rufe, inclusiv cu uscator, minim clasa energetica C

 • 400 de lei pentru masini de spalat vase, minim clasa energetica D

 • 400 de lei pentru aparate de aer conditionat, inclusiv aparate de aer conditionat portabile, minim clasa energetica A++

 • 400 lei pentru categoria frigidere/combine frigorifice/lazi frigorifice/congelatoare, minim clasa energetica E

 • 400 lei pentru uscatoare de rufe, minim clasa energetica A++

 • 200 de lei pentru aspiratoare cu un consum de energie mai mic de 43 kWh/an

 • 500 de lei pentru laptopuri

 • 300 de lei pentru tablete

Modificari aduse programului rabla pentru electocasnice fata de anul trecut

 • Voucherul este nominal si netransmisibil si nu poate fi utilizat decat de persoana careia i-a fost emis in urma inscrierii in program.
 • Persoanele care nu vor utiliza voucherul generat in aplicatia informatica nu vor mai putea aplica pentru acelasi echipament in acest an in cadrul urmatoarei sesiuni.
 • Anul acesta spre deosebire de anul trecut vei avea la dispozitie doar 7 zile si nu 15 pentru utilizarea vaucherului obtinut, la unul din comerciantii validati in program.
 • O alta modificare importanta survenita in programul din acest an este eliminarea televizoarelor din categoria echipamentelor eligibile.

Ce conditii trebuie sa indeplinesti pentru a te putea califica in programul rabla pentru electrocasnice?

 • trebuie sa fii o persoana fizica cu domiciliul in Romania;
 • sa nu figurezi cu datorii sau restante la bugetul de stat si bugetul local;
 • sa ai varsta minima de 18 ani implinita in momentul in care te inscrii pe site-ul AFM;
 • sa ai un buletin sau carte de identitate valabile in momentul inscrierii in program;
 • in momentul achizitionarii unui echipament esti obligat sa predai un alt echipament uzat din aceeasi categorie;
 • va trebui sa-ti dai acordul cu privire la prelucrarea de catre Autoritate a tuturor datelor si informatiilor furnizate, precum si cu privire la transmiterea acestora catre terte institutii sau persoane juridice in vederea verificarii indeplinirii tuturor obligatiilor si clauzelor prevazute in ghid sau in scopul elaborarii de situatii si statistici.

Gasesti aici ghidul programului rabla pentru electrocasnice aferent anului 2022: https://afm.ro/main/programe/rabla_electrocasnice/2022/ghid_finantare-rabla_electrocasnice-2022_mai.pdf


Cum sa-ti faci cont pe site-ul AFM?

Este relativ simplu sa-ti faci cont in aplicatie sa sa generezi un voucher in programul rabla pentru electrocasnice. Trebuie doar sa urmezi cativa pasi. Mai jos iti explic pas cu pas ce ai de facut iar daca nu te descurci poti intra pe ghidul pentru inregistrare in program pus la dispozitia publicului larg de catre cei de la AFM. Ghidul cuprinde inclusiv capturi de ecran pentru exemplificare pas cu pas a tot ceea ce trebuie sa faci. Gasesti ghidul aici https://www.afm.ro/main/programe/rabla_electrocasnice/2021/ghid-utilizare-solicitanti-pf.pdf


Inregistrarea in aplicatia informatica

Intra pe site-ul celor de la AFM  https://electrocasnice.afm.ro pentru inregistrare. Dupa ce pagina s-a incarcat selecteaza butonul „Inregistrare beneficiar” si completeaza toate informatiile solicitate. Bifeaza inclusiv casuta din formular. Apoi selecteaza butonul „Creeaza un cont nou”.

Prin SMS vei primi un cod pe care va trebui sa-l introduci pe linia unde scrie Cod iar apoi selecteaza butonul „Activare cont”. Apoi te poti autentifica in aplicatie folosind adresa de email si parola setate in cadrul formularului completat anterior.


Autentificarea in cont

Dupa ce ai introdus datele selecteaza butonul „Autentificare” .

Dupa autentificare vei putea vedea toate datele introduse in formularul de inregistrare. Poti face asta selectand numele tau din partea dreapta sus. 


Editarea profilului

Selecteaza butonul “Editeaza profil” si aici vei putea incarca o copie scanata a CI sau a BI precum si declaratia pe proprie raspundere necesara obtinerii voucherului in programul rabla pentru electrocasnice. 

Cu exceptia CNP-ului toate datele introduse de tine pot fi modificate. Ai grija asadar la CNP sa fie introdus corect la inregistrare. Dupa ce ai terminat, selecteaza butonul „Salveaza” pentru salvarea modificarilor facute de tine. 

Daca ti se afiseaza mesajul „Salvare efectuata cu succes”, iar in fereastra de profil vezi mesajul “Documentele sunt in curs de procesare” inseamna ca ai facut totul cum trebuie. Procesarea poate dura un timp mai indelungat, in cadrul acesteia comparandu-se datele introduse in timpul crearii contului si cele existente in copia scanata si incarcata in aplicatie.

In cazul in care exista diferente intre datele introduse in timpul crearii contului si cele existente in copia scanata si incarcata in aplicatie, in fereastra de profil va aparea un mesaj de eroare corespunzator problemei detectate.

Daca toate datele introduse corespund cu cele de pe CI scanata vei vedea urmatorul mesal „Documentele au fost procesate si validate!”. 


Generarea declaratiei pe proprie raspundere

Declaratia pe proprie raspundere a solicitantului (adica a ta) necesara utilizarii voucherelor se va genera prin accesarea butonului „Tipareste declaratie” dupa completarea informatiilor necesare din profilul de utilizator.

Dupa selectarea butonului „Tipareste declaratie” vei fi indrumat sa salvezi local declaratia. Ai obligatia de a imprima, semna, scana si reincarca declaratia semnata in contul tau.

 
Modificarea parolei


Daca vrei sa modifici parola o poti face selectand pictograma cu numele tau iar apoi selectezi „Modificare parola”. Dupa introducerea parolei actuale, introduci noua parola iar pentru confirmare apesi butonul „Salveaza”.

Generarea voucherelor in programul rabla pentru electrocasnice


Generarea de
vouchere in programul rabla pentru electrocasnice se realizeaza din meniul situat in partea din stanga sus al aplicatiei. Selectezi optiunea „Genereaza voucher” din meniu si o sa fii redirectionat catre pagina unde se pot genera voucherele. Din lista „Tip voucher” selectezi dispozitivul electrocasnic pentru care doresti generarea voucherului, confirmi prin bifa ca nu ai datorii la bugetul local si de stat si apoi selectezi butonul „Salveaza”. Aplicatia va genera voucherul si-l va afisa in pagina.

Voucherele generate de catre persoana fizica vor fi activate de catre Administratia Fondului pentru Mediu (AFM). Acest lucru o sa fie evidentiat in fereastra de afisare a voucherelor. Dupa activarea acestora de catre AFM, voucherele se pot utiliza.

 

Utilizarea voucherelor in programul rabla pentru electocasnice

Voucherul se poate folosi in magazinele propriu-zise / fizice in doua moduri:

 • prin prezentarea voucherului pe un dispozitiv mobil, din contul beneficiarului persoana fizica, si citirea codului de bare de catre comerciant (sau a codului de voucher efectiv);
 • prin imprimarea voucherului si prezentarea acestuia in format fizic (pe hartie) comerciantului.

Descarcarea voucherului se realizeaza prin accesarea butonului „Descarca” din dreptul respectivului voucher. Vei fi indrumat sa selectezi o locatie unde sa salveze voucherul pe dispozitivul personal.


In magazinele online

Voucherul se poate folosi in magazinele on-line prin copierea codului de voucher si lipirea acestuia (copy/paste) in campul pus la dispozitie in site-ul comerciantului.

Voucherele se pot utiliza o singura data. Voucherele nefolosite vor expira dupa 15 zile de la data activarii acestora de catre Administratia Fondului pentru Mediu (AFM).

Gasesti aici ghidul complet pentru inregistrarea in  program si generarea voucherelor:
 https://www.afm.ro/main/programe/rabla_electrocasnice/2021/ghid-utilizare-solicitanti-pf.pdf


Poate ti-ai pus intrebarea asta "De ce sa particip la programul rabla pentru electrocasnice si cu ce ma ajuta pe mine asta?" Pai gandeste-te putin. Cu cat aparatele electronice si electrocasnice pe care le ai in casa si care iti consuma energie fac parte dintr-o categorie energetica mai buna cu atat consumul de energie va scadea. Si asta iti spun cu siguranta ca asa este. 

Eu am schimbat tot ce am in casa si consuma electricitate. Am ales minim clasa energetica A++. Si se vede la consumul de energie lunar. Maximul de energie electrica consumata de catre noi nu depaseste 180 kw pe luna. Asa ca nu mai sta pe ganduri si profita de aceasta ocazie. Stocurile de aparate electrice si elecrocasnice aferente programului rabla pentru electrocasnice se epuizeaza destul de repede in fiecare an.


mirabela
mirabela

Sfaturi despre moda, destinatii de calatorie, animale de companie, sanatate si spiritualitate.

Articole: 119

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *