Delta Dunarii se afla in mare parte in Dobrogea si partial in Ucraina. Este a doua ca marine in Europa dar cea mai bine conservata dintre delte. Delta Dunarii face parte din patrimoniul mondial UNESCO, fiind clasificata ca rezervatie a biosferei la nivel national. Despre Delta Dunarii s-a povestit foarte mult. Este cel mai frumos loc din lume pe care l-am vazut vreodata.
In Romania delta se intinde pe o suprafata de 2540 km2 . Delta Dunarii este considerata locul cu cele mai putine precipitatii din Romania.
Despre Delta Dunarii
Azi vreau sa-ti povestesc despre aventura noastra in Delta Dunarii. Totul a inceput cand eram in vacanta la mare. Dupa vreo patru, cinci, zile petrecute la mare ne-am gandit ca ar fi prea repede sa ne intoarcem acasa. Asa ca ne-am gandit sa cautam cateva obiective turistice pe care sa le vizitam dupa ce plecam de la mare. Zis si facut. Eu voiam de mult timp sa ajung in Delta Dunarii. Asa ca m-am pus sa caut pe net informatii despre excursii in Delta Dunarii si despre pensiuni in Delta Dunarii. I-am aratat sotului ce am gasit si am si luat hotararea pe loc. Mergem in delta.
Pensiunea Casa Nelu Pescaru
Dupa ce am luat hotararea, am sunat la Pensiunea Casa Nelu Pescaru si doamna Vali ne-a dat informatiile despre ce avem de facut, sa ne rezervam o camera la dansii la pensiune. Dupa ce am plecat din hotel ne-am oprit la prima banca intalnita in cale, am facut un transfer bancar si aveam deja si rezervata camera in delta. Am pornit la drum cu un urias entuziasm si nu am fost dezamagiti deloc.
La pensiune am gasit oameni minunati, dedicati si iubitori. Va recomand din suflet pensiunea. Locul este foarte curat si esti primit ca si cum ai face parte din familie. Pensiunea Casa Nelu Pescaru se afla in Mahmudia aproape de Dunare. Este un orasel mic. Daca ai nevoie sa-ti faci cumparaturi mai bine te opresti intr-un oras mai mare. Aici gasesti doar Profi. La intrarea in oras gasesti si cetatea Halmiris pe care iti recomand sa o vizitezi. Este un loc incarcat de istorie iar ghidul cunoaste o gramada de informatii. Chiar ai ce invata de la el. Gasesti aici si mici suveniruri cu care sa te intorci acasa si sa le ai ca si amintire sau le poti chiar face cadou.
La pensiune doamna Vali gateste senzational. Face o ciorba de peste cum nicaieri nu mai mananci. Am mancat si chiftelute din peste si o friptura de peste cu mujdei de usturoi de am mancat pana nu mai puteam respira.
Excursii in Delta Dunarii
Sa poti vizita delta, se organizeaza excurii in Delta Dunarii. Excursiile se fac cu vapoare de mici dimensiuni sau ca barca particulara. Noi am ales barca d-nului Nelu. D-nul Nelu Pescaru ese sotul d-nei Vali de la pensiune.
Am avut noroc si am pornit doar noi in excursia in delta cu d-nul Nelu. A doua zi de dimineata am pornit in aventura vietii noastre, eu, sotul meu si d-nul Nelu. D-nul Nelu este cel mai bun ghid turistic pe care il vei gasi vreodata in delta. Este un om modest, foarte deschis si sociabil. Stie o gramada de lucruri despre delta si le impartaseste cu tine cu o deosebita placere. Cunoaste fiecare coltisor al deltei, stie fiecare animal cand si unde va aparea si te si duce acolo sa le poti vedea cu ochii tai.
60 LOCURI DE VIZITAT IN ROMANIA LA MUNTE PENTRU O VACANTA DE NEUITAT+70 DE IMAGINI
Te sfatuiesc sa faci aceasta excursie in delta doar cu familia si cu d-nul Nelu. Este o experienta unica si fabuloasa. Delta Dunarii este un taram de vis, un colt de rai si nu exagerez cu nimic crede-ma. Noi ne-am simtit de parca eram in jungla amazoniana.
Lacuri in Delta Dunarii
Noi am vizitat sase lacuri in aventura prin delta. De la domnul Nelu stiu ca doar aceste sase lacuri sunt sigure pentru a fi strabatute cu barca. Lacurile comunica intre ele prin canale. Asa se face trecerea dintr-un lac in altul. In perioada in care am vizitat noi delta erau destul de circulate aceste canale. In filmuletele de mai jos o sa poti vedea ca ne-am intersectat atat cu barci mai mici precum cea a d-nului Nelu cat si cu vapoare de mici dimensiuni destinate turistilor.
In general fiecare hotel pune la dispozitie astfel de barci pentru turistii interesati de vizitarea deltei. Atata doar ca nu ai la dispozitie un ghid personal, cum l-am avut noi pe d-nul Nelu.
Tot d-nul Nelu ne-a povestit ca in urma cu cativa ani era libera vanatoarea in delta. Tocmai de aceea animalele erau speriate si se ascundeau in stufaris in cea mai mare parte a timpului. Nici acuma nu ies foarte mult la vedere dar si asa am reusit sa surprindem cateva specii splendide de pasari. Pacat ca nu stim avea grija de minunatiile puse la dispozitie de natura. Eu sper ca macar de acum inainte sa nu se mai dea voie la vanatoare in delta si sa ne putem bucura la maxim de toata fauna si flora existente in delta.
Despre Delta Dunarii as putea sa-ti povestec pana maine dimineata si tot as mai avea ce sa-ti spun. Dupa ce am ajuns acasa am povestit tuturor despre frumusetea deltei si i-am indemnat sa o viziteze la fel cum te indemn si pe tine. Nu vei regreta. Este un taram de basm si sunt extrem de bucuroasa si mandra ca aceste frumoase locuri se afla in tara noastra. Macar de am sti sa avem grija de ele.
Despre fauna si flora Deltei Dunarii
Flora deltei este reprezentata de o vegetatie specifica zonelor umede cu stuf, papura, rogoz in combinatie cu salcie pitica si ocupa 78% din suprafata deltei. 6% din suprafata deltei este ocupata de paduri de salcie, frasin, arin, plop iar ochiurile de apa sunt acoperite de o vegetatie acvatica plutitoare.
De asemenea in delta sunt si paduri precum Padurea Letea si Padurea Caraorman alcatuite din arbori de stejar brun, frasin, plop tremurator, ulm, arbusti precum catina rosie sau zalogul si plante agatatoare precum hamei, curpen sau vita salbatica. Tot in delta se afla si specii rare de ierburi, protejate la nivel european precum: capul sarpelui, trifoiasul de balta, orhideea piramida, volbura de nisip, sanziana, garofita, nufar galben, nufar alb, feriga de balta, varza de mare, brandusa de nisip, vanilie salbatica, viorea de balta, bujor, petunie, feriga plutitoare, pipirig, rogoz, pir de mare si multe altele.
sursa foto https://www.booking.com/
Fauna deltei cuprinde peste 360 de specii de pasari si 45 de specii de pesti de apa dulce. Aici este locul unde milioane de specii de pasari din diferite colturi ale Pamantului vin sa cuibareasca. Speciile de pesti cele mai intalnite in delta sunt stiuca si somnul. Totodata in delta traiesc o varietate de specii de mamifere, reptile, amfibieni, moluste, melci, crustacee sau insecte.
Dintre mamifere poti gasi aici: mistretul, enotul, vidra de rau, nurca europeana, nevastuica, sacalul auriu, iepurele de camp, popandaul european, dihorul de stepa, ariciul, chitcanul de padure sau soarecele pitic.
Tot in delta poti intalni si specii de reptile precum: vipera de stepa, sarpele de alun, soparla multicolora, soparla de camp, testoasa de balta, testoasa dobrogeana de uscat, buhaiul de balta cu burta rosie sau brotacul verde de copac.
Citeste mai multe informatii despre Delta Dunarii aici.
sursa foto https://www.booking.com/
Pensiuni in Delta Dunarii
Gasesti o gramada de pensiuni in delta, de la preturi mai accesibile pana la locuri mai scumpe pentru pretentiosi. In functie de ce ai tu nevoie poti gasi aici o multime de oferte.
Cazare in Delta Dunarii
Eu am ales cateva pensiuni pentru tine.
Prima optiune pentru mine este Casa Nelu Pescaru in Mahmudia. Mancarea buna gatita de d-na Vali, curatenie, primire prietenoasa iar d-nul Nelu este cel mai bun ghid turistic. Daca nu cauti un loc de fite ci dimpotriva vrei un mediu familial iti recomand aceasta pensiune.
sursa foto https://www.booking.com/
Pennsiuni in Delta Dunarii
Am mai ales inca trei pensiuni apreciate cu punctaje mari de catre clientii care au trecut pe acolo.
Camera dubla / Cuplurile apreciaza asta
Odata ajuns in inima deltei, timpul capata o alta valoar. Si e atat de liniste pe canalele Deltei, incat, atunci cand arunci o mica undita in apa, ti se pare ca ai facut un zgomot urias! Si parca iti pare rau ca ai deranjat din somn si cea mai mica vietate a apei linistite. Pensiunea Valurile Dunării se află în Sfântu Gheorghe și oferă un bar, un lounge comun și o grădină. De asemenea, există o recepție cu program non-stop și o bucătărie comună.
De la 149 Euro / persoana / pachet 3 nopti / Camera dubla / Mic dejun Family friendly
Aerul este atat de curat, incat in orice secunda cand te gandesti la acest aspect, inspiri adanc, din tot sufletul, sa-ti ajunga, parca, si in viata din oras, cand te vei intoarce la munca. Cand incepe sa se lumineze de ziua, incep sa se auda bataile de aripi ale pasarilor si nu stii ce e mai important sa faci: sa le privesti sau sa incerci sa imortalizezi cumva momentele unice, atat de frumoase.
De la 125 Euro / noapte / camera dubla / mic dejun Family friendly
Lebada Luxury Resort & Spa se află în Crișan și pune la dispoziție un restaurant, un bar, un lounge comun și o grădină. Printre facilitățile acestui hotel se numără room service și un club pentru copii, precum și WiFi gratuit în toate zonele. Hotelul are piscină interioară, centru de fitness, program de divertisment de seară și recepție cu program nonstop.
Hotelul servește micul dejun tip bufet sau continental.
Lebada Luxury Resort & Spa pune la dispoziție unități de cazare de 5 stele, centru spa și loc de joacă pentru copii. La proprietate puteți să jucați tenis.
Tulcea se află la 41 km de Lebada Luxury Resort & Spa.
Complex delta dunarii
Satul de Vacanta CampoEuroClub
Satul de Vacanta CampoEuroClub se afla in rezervatia naturala Delta Dunarii, chiar langa fluviu, si ofera acces gratuit la piscina in aer liber si o varietate de activitati gratuite la proprietate. In zonele publice este disponibil acces gratuit la internet WiFi.
Bungalourile individuale au baie privata.
Exista facilitati gratuite de biliard, darts si tenis de masa, precum si badminton şi karaoke. La cerere se pot organiza diverse excursii in Deltă. Copiii au la dispozitie un loc de joaca.
Restaurantul Satului de Vacanţa CampoEuroClub foloseste produse ecologice de la ferma proprie. De asemenea, oaspetii pot folosi facilitatile de gratar de la complex.
sursa foto https://www.booking.com/
Dupa ce ti-am povestit atatea lucruri despre Delta Dunarii cred ca te-am convins ca merita vizitata. Este o bijuterie naturala care inca se pastreaza in forma ei initiala. Mana omului nu a facut mari schimbari inca aici, asa ca ai ocazia sa vezi locuri salbatice si plaje virgine. Animalele vor incepe sa se faca vazute cu timpul daca nu le mai vanam si le permitem sa-si constuiasca o casa aici. Deta Dunarii te asteapta!
Am folosit ca si sursa de inspiratie https://ro.wikipedia.org/
Romania are cateva plaje salbatice inca neatinse care te asteapta sa le descoperi
Citeste si acest articol!