Despre bichon maltez - scurt istoric
Bichonul maltez este una dintre cele mai vechi rase de caini cunoscute de catre om. Sunt de talie mica si foarte mica si sunt ca niste jucarii vii. Aceasta rasa este una dintre cele mai recomandate rase pentru animale de companie. Sunt afectuoasi, jucausi si foarte usori. Cantaresc intre 3 si 7 kilograme, sunt foarte draguti si buni de iubit si smotocit.
Bichonul maltez se hraneste in general ca si orce alta rasa de caine, atat cu hrana uscata cat si cu hrana umeda sau mancare gatita. Pe langa aceasta mancare il mai poti rasfata si cu alte delicii pentru a-i face poftele micutului tau tovaras.
Caracteristicile unui bichon maltez
Bichonul Maltez este o rasa de caine iubitoare si plina de farmec, cunoscuta pentru caracteristicile sale distincte. Iata cateva dintre trasaturile definitorii ale acestei rase:
1. Este un caine de dimensiuni mici:
Bichonul Maltez este un caine de talie mica, cu o greutate cuprinsa in general intre 3 si 4 kilograme. Aceasta dimensiune compacta il face ideal pentru viata in apartamente sau spatii mai mici.
2. Blana lunga si moale:
Una dintre caracteristicile definitorii ale Bichonului Maltez este blana sa lunga, moale si matasoasa. Aceasta blana luxoasa necesita ingrijire regulata pentru a ramane curata si fara noduri.
3. Aspect elegant si distins:
Cu ochii mari si expresivi, urechile cazute si coada purtata cu eleganta pe spate, Bichonul Maltez emana o aura de gratie si distinctie.
4. Personalitate prietenoasa:
Bichonul Maltez este extrem de iubitor si afectuos, fiind adesea descris ca un „caine de imbratisat”. Este prietenos cu toata lumea si se intelege bine atat cu membrii familiei, cat si cu alte animale de companie.
5. Longevitate:
Bichonii Maltezi au o speranta de viata relativ lunga, in general intre 12 si 15 ani. Cu ingrijire adecvata si atentie medicala regulata, acesti caini pot trai o viata fericita si sanatoasa alaturi de familia lor.
Personalitatea energica a bichonului maltez
Bichonul Maltez este cunoscut pentru personalitatea sa plina de viata si energie debordanta. Acesti caini sunt extrem de jucausi si iubitori, fiind mereu gata sa se alature activitatilor familiei lor. Sunt foarte sociabili si se inteleg de minune cu oamenii de toate varstele, precum si cu alte animale de companie. Bichonii Maltezi sunt adesea descrisi ca fiind caini foarte veseli si optimisti, mereu in cautare de atentie si afectiune. Datorita personalitatii lor prietenoase si curioase, acesti caini sunt adesea alesi ca si companioni ideali pentru familii si persoane singure.
De ce sa iubesti un bichon maltez?
Exista extrem de multe motive pentru care te vei indragosti de acest mic ghemotoc de blanita alba si pufoasa. El este extrem de devotat, afectuos si iubitor cu oamenii asa ca iata cateva motive intemeiate pentru care merita toata iubirea ta:
- Personalitate jucausa si plina de viata: Bichonii Maltezi sunt cunoscuti pentru natura lor vesela si energica. Sunt mereu pregatiti sa se alature jocului si sa-ti ofere momente pline de distractie si bucurie.
- Devotamentul fata de stapan: Acesti caini sunt extrem de devotati si atasati de stapanii lor. Fidelitatea lor neconditionata si afectiunea lor neintrerupta fac din ei companioni minunati pentru oricine.
- Comportament prietenos cu toata lumea: Bichonii Maltezi sunt cunoscuti pentru faptul ca sunt foarte sociabili si se inteleg de minune cu oamenii de toate varstele. Sunt prietenosi si afectuosi, fiind mereu gata sa ofere iubire si sa primeasca in schimb.
- Dimensiunea lor micuta: Cu dimensiunile lor mici si greutatea usoara, Bichonii Maltezi sunt caini ideali pentru apartamente sau case mai mici. Aceasta caracteristica ii face potriviti pentru viata urbana sau pentru cei care traiesc in spatii mai restranse.
- Aspectul lor adorabil: Cu ochii lor mari si sclipitori, blanita moale si cocheta si urechile cazute caracteristice, Bichonii Maltezi sunt pur si simplu adorabili. Aspectul lor plin de farmec este irezistibil si ii face sa fie iubiti de multi oameni din intreaga lume.
Cat traieste un bichon maltez?
Daca ai un catel din rasa bicon maltez acasa, ar trebui sa stii ca are o speranta de viata curinsa intre 12-15 ani. Bichonul maltez este considerat a fi o rasa de caini hipoalergenici. Culoarea lor este alba in general si au o blanita lunga si matasoasa.
Bichonul maltez este un caine cu un temperament vesel si activ. El vrea sa impresioneze tot timpul si vrea sa se imprieteneasca cu orice persoana intalneste. Sunt si foarte isteti, de aceea pot fi dresati sa faca diferite trucuri inca de la o varsta mica. Vor fi dornici sa faca impresie de fiecare data. Tocmai de aceea sunt foarte energici si au nevoie de spatiu sau de plimbari lungi prin parc in fiecare zi.
Cum sa dresezi un bichon maltez?
Daca ai un bichon maltez si vrei sa-l dresezi acasa, trebuie sa stii ca el pote fi dresat cu usurinta de catre tine, fiind un caine foarte inteligent si receptiv. Este important sa folosesti metode de dresaj pozitive, bazate pe recompense si stimulente, deoarece bichonii maltezi raspund foarte bine la laude si recompense alimentare.
Fiind caini foarte sensibili, este important sa eviti metodele de dresaj aspre sau disciplinarea severa, deoarece acestea pot afecta relatia ta cu cainele si pot duce la comportamente nedorite. Consistenta, rabdarea si angajamentul sunt cheia unui dresaj de succes pentru un bichon Maltez.
Dieta și nevoile nutriționale ale unui Bichon maltez - Ce are voie sa manance un bichon maltez?
Atunci cand te hotarasti ca vrei sa aduci in casa un prieten blanos ar trebui sa stii ca alimentatia corecta este hotaratoare in cresterea si dezvoltarea cainelui tau. Sanatate lui depinde de aportul de nutrienti oferit, de hrana pe care i-o dai. Daca il hranesti corespunzator ocolesti o gramada de probleme de sanatate precum alergii sau dureri de stomac. Va trebui sa gasesti echilibrul intre ce ii place lui sa manance si ce este recomandat sa manace. Tocmai de aceea am ales sa iti vorbesc azi despre ce are voie sa manance un bichon maltez.
Daca il hranesti corespunzator, vei avea un caine fericit si sanatos multi ani de acum inainte. Te vei putea bucura de iubirea si afectiune pe care ti le poarta acest mic ghem de blana si ve-ti putea petrece impreuna multe zile de joaca si fericire de aici inainte. Dar nu-ti face griji pentru ca am pregatit mai jos un ghid complet despre ce are voie sa manance un bichon maltez si despre ce ar fi bine sa eviti sa-i dai sa manace.
Ce are voie sa manace un bichon maltez?
Exista patru tipuri de hrana care poate fi oferita cainelui si anume:
Mancare organica, gatita in casa din alimente bio proaspete
Mancare uscata
Mancare umeda
Suplimente nutritive
Mancare gatita/cruda, organica
In general expertii spun ca mancarea gatita dupa nevoile nutritionale ale cainelui este mai indicata decat mancarea cumparata din magazin deoarece aceasta nu contine aditivi sau alte bacterii daunatoare cainelui.
Bichonul maltez va fi sanatos si bine hranit daca ii oferi o dieta cruda organica. Adica este indicat sa-l hranesti cu carne cruda si grasimi de origine animala. Indiferent ca optezi pentru hrana gatita in casa sau cea cumparata, sa te asiguri ca ii vei da cainelui si hrana cruda.
Atunci cand ii prepari mancarea in casa poti sa folosesti urmatoarele ingrediente:
carne cruda si oase de pui tocate si amestecate la un loc
orez
paste
branza de vaca este excelenta pentru el deoarece ii ofera necesarul de vitamine B, calciu, fosfor sau seleniu, plus proteine si grasimi animale
legume
carne de pui sau vita, gatite
fructe
Toate acestea ii vor asigura aportul necesar de nutrienti pentru o dieta sanatoasa. Sa fii atent insa cu dulciurile. Bichonul este predispus la obezitate si va trebui sa ai grija la cantitatea de dulce pe care o dai cainelui.
Desi cainii nu mai seamana cu stramosii lor, lupii, sistemul lor digestiv este foarte asemanator. De aceea au nevoie de hrana cruda si de aceea adora atat de mult hrana cruda.
Ce are voie sa manace un bichon maltez - Fructe
Daca maltezul tau este innebunit dupa dulciuri sau daca vrei sa-l recompensezi pentru ceva ai putea sa-i oferi fructe. Merele sunt cele mai indicate pentru caine. Sunt bune si pentru ca ajuta la curatarea danturii puiutului tau iar fibrele aflate in coaja merelor mentin tranzitul intestinal in buna functionare. Apoi mai poti sa-i dai capsuni, pepene verde sau dovleac dar cu moderatie.
Fructe precum struguri, avocado, stafide sau rubarba sunt toxice pentru caine, In general samburii si semintele aflate in fructe contin cantitati mici de cianura iar aceasta ar putea fi pericoloasa pentru blanos.
Insa, cu moderatie, poti sa-i dati pulpa de fruct sau coaja merelor deoarece acestea contin multe vitamine de care puiutul are nevoie. Printre vitaminele aflate in fructe sunt:
vitamina C
vitaminele B1, B2, B6
vitamina A
vitamina E
potasiu
vitamina K
mangan
Cojile contin polifenoli. Acesti polifenoli sunt micronutrienti care contin antioxidanti si au o serie de proprietati benefice pentru caini.
Ce are voie sa manace un bichon maltez - Legume
In general poti oferi o varietate de legume maltezului tau. Ponderea legumelor nu ar trebui sa depaseasca 30% din hrana cainelui. Poti sa ii pregatesti fasole verde, cartofi dulci, dovlecei, morcovi, etc.
Evita sa ii dai legume precum ceapa, rosii, spanac, sfecla rosie sau varza. Poti taia cuburi legumele si le pui la fiert. Apoi dupa ce s-au inmuiat poti face un piure de legume pe care cainele il va manca cu pofta.
Hrana uscata pentru bichon maltez
Hrana uscata este o varianta comoda deoarece o cumperi de la magazin si gata. O pui in bolul puisorului tau si o poate manca. Insa ce e bine de stiut, e ca puiul tau prefera hrana umeda. Doar ca, aceasta nu este la fel de sanatoasa pentru el ca si cea uscata iar cea uscata ajuta si la curatarea danturii.
Daca vrei sa-i faci poftele micutului poti amesteca hrana uscata cu putina hrana umeda sau cu putina zeama de carne. Astfel el va fi fericit si satul. Daca nu stii ce marca de mancare uscata sa alegi poti cere o parere avizata veterinarului. El te va sfatui si iti va spune care tip de mancare este cel mai bun pentru catel.
Exista insa o nedumerire cu privire la mancarea uscata fara cereale. Studiile realizate pana acuma nu sunt foarte concludenta, insa, ar trebui totusi tinut seama de ele. Si la ce ma refer aici?
La ce sa fii atent atunci cand cauti mancare pentru bichon maltez?
In SUA au fost raportate cateva sute de cazuri de cardiomiopatie dilatativă, o boala cardiaca grava. Dintre acestia doar doi sunt bichon maltez. Ce aveau in comun toti acesti caini este dieta fara cereale. Se crede ca aceasta dieta este cauza bolii. Ce au mai descoperii cercatatorii este ca tipurile de mancare pe care le-au primit acesti caini contineau carne exotica de cangur, bizon, strut, aligator sau caprioara in combinatie cu legume precum cartofi, mazare, linte sau alte leguminoase boabe.
Primele cinci ingrediente din hrana consumata de caini au fost carnea exotica si legumele mentionate mai sus. Se crede ca aceasta combinatie ar fi cauza imbolnavirii. Maltezul insa nu este predispus la cardiomiopatie dilatativă dar este predispus la boala degenerativă a valvei mitrale la fel ca si celelalte rase de caini miniaturali. Desi nimic nu este dovedit inca si se considera a fi speculatii aceste ipoteze, fii cu precautie!
Sugestiile noastre pentu o mancare echilibrata, sanatoasa si calitativa sunt in concordanta cu ce are voie sa manance un bichon maltez:
Royal Canin Maltese Adult, hrana uscata caini, 1.5kg
Compozitie si ingrediente:
- porumb
- orez
- proteina deshidratata de pasare
- grasimi animale
- proteine animale hidrolizate
- proteina deshidratata de porc
- faina de porumb
- izolat proteic vegetal
- pulpa de cicoare
- ulei de soia
- ulei de peste
- drojdii
- minerale
- Fructo-Oligo-Zaharide (FOS)
- ulei de Borago Officinalis (0,1%)
- extract de galbenele (sursa de luteina)
- crustacee hidrolizate (sursa de glucozamina)
- cartilaj hidrolizat (sursa de condroitina)
CONSTITUENŢI ANALITICI:
- Proteine: 24,0%
- Grăsimi: 18,0%
- Cenuşă: 5,6%
- Celuloză: 1,5%
per kg:
- Acizi graşi Omega 6: 39,1g
- Acizi graşi Omega 3: 8,1g
- EPA/DHA: 3g
- Trifosfat pentasodic: 3,5g
Aditivi nutriţionali / kg:
- Vitamina A: 29500 UI
- Vitamina D3: 800 UI
- Biotină: 3mg, E1 (Fier): 64mg
- E2 (Iod): 5,7mg
- E4 (Cupru): 15mg
- E5 (Mangan): 72mg
- E6 (Zinc): 143mg
- E8 (Seleniu): 0,15mg
ROYAL CANIN Maltese Adult este o formula de hrana uscata conceputa special pentru a raspunde cerintelor nutritionale ale cainelui din rasa Maltese cu varsta mai mare de 10 luni.
Hill's SP Canine Adult Small & Miniature Lamb&Rice, 6 Kg
- Miel si orez de inalta calitate pentru o digestie blanda si sanatoasa
Compozitie si ingrediente:
- porumb,
- orez brun,
- brizura de orez,
- grau,
- faina din gluten de porumb,
- faina din carne de miel,
- orz,
- ovaz,
- grasime animala,
- hidrolizat,
- faina de soia,
- ulei vegetal,
- seminte de in,
- borhot de tomate deshidratat,
- pulpa de citrice deshidratata,
- spanac pulbere.
- Proteina 22.3 %
- Grasimi 14.20%
- Cenusa 5.30%
- Fibre 1.7%
- Umiditate 10%
- Calciu 0.78 %
- Fosfor 0.69 %
- Betacaroten 1.5 mg
- Potasiu 0.75 %
- Sodiu 0.3 %
- Acizi graşi Omega-6 3.4 %
- Vitamina C (acid ascorbic) 105.0 mg
- Vitamina E (tocoferoli) 690.0 mg
Continutul energetic este adaptat pentru a indeplini cerintele specifice ale cainilor de talie mica. Ingredintele de cea mai buna calitate asigura o digestie usoara, ajuta la dezvoltarea fizica optima si mentin sanatatea pielii si a blanitei cainelui tau.
HILL'S SP No Grain, Adult XS-M, Ton, hrană uscată fără cereale câini, 1.5kg
Compozitie si ingrediente:
- faina din carne de ton (20%),
- mazare deshidratata,
- cartof deshidratat,
- amidon de cartofi,
- grasime animala,
- hidrolizat,
- ulei de soia,
- mazare galbena,
- pulpa de sfecla deshidratata,
- seminte de in,
- minerale,
- morcovi deshidratati,
- rosii deshidratate,
- pulbere de spanac,
- pulpa de citrice deshidratata,
- vitamine,
- oligoelemente si beta-caroten.
- Proteina 21 %
- Grasimi 14.9%
- Cenusa 5.2%
- Fibre 2.6%
- Umiditate 10%
- Calciu 0.91 %
- Fosfor 0.67 %
- Vitamina A 11.823IU
- Vitamina D3 1.208IU
- Vitamina E 800mg
- Vitamina C 115mg
- Beta-caroten 0,5mg,
- Zinc 149 mg
- acizi grasi Omega-6 3,3%
Aceasta hrana uscata este special conceputa pentru cainii adulti, continand ton si fibre pentru a sustine o digestie sanatoasa. Reteta este bogata in vitamina E si acizii grasi omega pentru a mentine o blana stralucitoare si sanatoasa.
Mancare umeda pentru bichon maltez
Daca alegi sa oferi hrana umeda la conserva cainelui tau, cauta un brand sau un tip de mancare care sa contina ingrediente adevarate, naturale, fara aditivi, fara inlocuitori de carne, cu legume si fructe, ulei de peste si continut ridicat de proteine.
Daca ii dai mancare umeda puiutului tau evita sa ii dai hrana uscata intre mese sau seara tarziu. Astfel vei evita o posibila instalare a hioglicemiei si nu ii vei strica nici pofta de mancare. Daca ii dai bobite intre mese el nu va mai manca dupa un program stabilit si poate ajunge chiar si la infometare.
Sugestiile noastre pentru o hrana umeda echilibrata si sanatoasa sunt:
Royal Canin Mini Exigent, hrană uscată câini, apetit capricios, 3kg
Compozitie si ingrediente:
- proteina deshidratata de pasare,
- grasimi animale,
- orez,
izolat proteic vegetal, - faina de grau pre-coapta,
- faina de porumb,
- proteine animale hidrolizate,
- fibre vegetale,
- pulpa de sfecla,
- minerale,
- ulei de peste,
- Fructo-Oligo-Zaharide (FOS),
- ulei de Borago Officinalis,
- extract de galbenele (sursa de luteina).
- Proteine: 30%
- Grasimi: 22%
- Cenusa: 4.8%
- Celuloza bruta: 2.6%
Aditivi nutritionali:
- Vitamina A: 29500 UI
- Vitamina D3: 800 UI
- E1 (Fier): 38 mg
- E2 (Iod): 3.9 mg
- E4 (Cupru): 12 mg
- E5 (Mangan): 50 mg
- E6 (Zinc): 133 mg
Stiai ca si cainele tau are gusturi rafinate? La ora mesei, cainele va tine cont nu doar de textura, ci si de aroma si dimensiunile bucatilor din hrana pe care i-o oferi.
Royal Canin Mini Sterilised Adult, hrană uscată câini sterilizați, 3kg
- Acelasi volum de hrana, dar cu un aport caloric redus
Compozitie si ingrediente:
- porumb,
- proteina deshidratata de pasare,
- grau,
- proteine animale hidrolizate,
- gluten de porumb,
- fibre vegetale,
- izolat proteic vegetal,
- grasimi animale,
- pulpa de sfecla,
- drojdii,
- ulei de peste,
- ulei de soia,
- tegumente si seminte de Psyllium,
- Fructo-Oligo-Zaharide (FOS),
- minerale,
- ulei de Borago Officinalis,
- extract de galbenele (sursa de luteina).
- proteina 30 %
- grasimi 13 %
- cenusa 5.4 %
- celuloza bruta 6.6%
Aditivi nutritionali:
- Vitamina A: 22000 UI
- Vitamina D3: 1000 UI
- E1 (Fier): 40 mg
- E2 (Iod): 4 mg
- E4 (Cupru): 12 mg
- E5 (Mangan): 52 mg
- E6 (Zinc): 156 mg
Dupa sterilizare, metabolismul cainelui tau incetineste si desi acesta ar putea sa prefere relaxarea pe canapea in locul aventurilor, el poate avea in continuare o pofta de mancare insatiabila.
Royal Canin Exigent Adult, bax hrană umedă câini, apetit capricios, (pate) 85g.
Compozitie si ingrediente:
- carne si produse derivate de origine animala,
- derivate de origine vegetala,
- cereale,
- minerale,
- zaharuri.
Aditivi nutritionali / kg
- Vitamina D3 170 UI
- Fier 4 mg
- Zinc 12 mg
- Cupru 2.5 mg
- Mangan 1.2 mg
- Iod 0.3 mg
- Proteina 8.5 %
- Grasime 5.9 %
- Cenusa 1.7 %
- Celuloza bruta 1.3%
- Umiditate 79.50 %
Recomandata cainilor de toate taliile, ROYAL CANIN® Exigent Loaf asigura tot suportul nutritional de care cainele dumneavoastra are nevoie pentru a duce o viata sanatoasa. Obisnuiti-va cainele sa manance corect cu ajutorul acestei retete delicioase gourmet care este adorata chiar si de cei mai exigenti caini.
Suplimente nutritive
Daca maltezul tau are pana in sase ani, o greutate normala si nici o afectiune degenerativa, mai mult ca sigur ca nu are nevoie de nici un fel de supliment. Cere parerea medicului veterinar si el te va indruma in acest sens. El iti va spune daca are lipsa de vitamine si daca este nevoie sa ii dai suplimente.
Sunt cateva suplimente generice pentru caini precum ulei de peste, omega 3, probiotice, suplimente de vitamine si minerale insa acestea trebuie date cainelui doar daca este nevoie.
Mancare pentru bichon maltez
Urmareste cu atentie etichetele ambalajului pentru hrana. Asigura-te ca ingredientele sunt specificate clar cu nume si prenume. Sursa de carne din mancare trebuie sa fie specificata clar. Alege doar carne de pui, porc, curcan, miel sau iepure. Daca nu apare ca prim ingredient carnea, ar putea insemna ca aceasta a fost inlocuita cu resturi precum piele, oase, unghii sau alte ingrediente de calitate inferioara precum animale moarte, care nu aduc nici un aport nutritiv cainelui.
Alege mancare fara aditivi, aditivi zero!!!! Acestia sunt foarte daunatori sanatatii cainelui. Alege ingrediente naturale, sanatoase si pline de vitamine. Uleiul de peste este un ingredient necesar in mancarea cainelui pentru ca ii mentine pielea si blanita sanatoase. De asemenea legumele si fructele ofera o dieta echilibrata cainelui tau si iti recomand sa le alegi cu incredere.
Cat mananca bichonul maltez?
Fiind un caine mic, bichonul maltez manaca extrem de putin. Daca are pana in 5 kg ii este suficien ¼ cana de hrana pe zi. Daca are peste 5 kg va avea nevoie de ½ cana de hrana pe zi. Imparte mancarea astfel incat sa-i oferi doua mese pe zi.
Daca tii cont de greutatea lui si ii oferi mancarea in functie de greutate nu vei avea probleme cu el. Va fi hranit corespunzator si suficient. Si nici nu risti sa-l imbolnavesti sau sa devina obez din cauza hranei prea multa, oferita lui.
Te-ar putea interesa si acest articol!
Cainii au un singur stapan
Cu siguranta te-ai intrebat cel putin o data, de ce cainele tau are o slabiciune pentru un anumit membru al familiei. Pare ciudat si de neinteles pentru multi dintre noi de ce face cainele aceste diferente.
Alimentatie bichon maltez doua luni
Atunci cand te hotarasti ca vrei un mic puiut cu blana precum bichonul maltez si te duci la crescatorul autorizat pentru a cumpara unul, sa te interesezi despre hrana pe care a primit-o pana atunci. De ce spun asta? Pai se prea poate sa ai surpriza neplacuta dupa ce ai ajuns cu el acasa sa nu-i placa mancarea pe care i-o oferi. Si nu e nici vina ta si nici vina lui. De aceea mai bine previi acest lucru.
Puiutul este obisnuit cu un anumit tip de mancare si daca o schimbi brusc nu o va accepta decat daca aceasta este mai buna decat ce a primit inainte. In general un crescator respectabil iti va oferi informatii despre hrana catelului. Posibil sa primesti si putina mancare pentru doua trei zile, sa aiba pana reusesti tu sa-i cumperi mancarea cu care a fost obisnuit.
Ce poti tu sa faci mai ales daca vrei sa schimbi mancarea cainelui?
Cumpara ambele tipuri de mancare. Si cea cu care a fost hranit pana atunci si cea noua pe care vrei sa o introduci in alimentatia lui. Si incepe sa-i dai mancarea amestecata. La inceput ii pui mai mult din mancarea lui obisnuita si putin din cea noua. Si continui asa crescand cantitatea de mancare noua si scazand-o pe cea veche pana se obisnuieste cu noua mancarica.
Astfel eviti sa ai un puiut care nu mananca in primele saptamani sau care manaca insuficient. Eviti posibile probleme de sanatate sau posibile alergii dezvoltate la mancare.
In primele sase luni de viata puiutul are nevoie de ¼ cana de mancare pentru puiuti. Aceasta cantitate o imparti in trei. Astfel ii oferi puiutului trei mese pe zi. Dupa varsta de sase luni ii poti oferi o dieta normala, sanatoasa, pentru caini adulti.
Ce nu are voie sa manance un bichon maltez?
Bichonii maltezi, ca si alte rase de caini, trebuie sa aiba o dieta echilibrata si sanatoasa pentru a se mentine in forma si pentru a preveni afectiunile legate de alimentatie. Exista anumite alimente si substante care ar trebui evitate sau eliminate complet din dieta unui bichon maltez pentru a-i proteja sanatatea.
In functie de gradul lor de toxicitate si de pericolul pe care il prezinta, iata o selectie a celor mai nocive alimente pe care nu are voie sa le manace un bichon maltez::
- Alcool
- Ciocolata
- Nuci de Macadamia
- Stafide si struguri
- Avocado
- Bomboane sau dulciuri (cu xylitol)
- Cirese
- Ceapa si praz
- Usturoi
- Piele de pui
- Pizza (in special cele cu ingrediente toxice precum ceapa sau usturoi)
- Lapte (multi caini sunt intoleranti la lactoza)
- Seminte de mustar
- Arpagic
- Cafea
- Porumb proaspat
- Seminte sau cotoare de mar
- Citrice
- Ardei iute
- Nucsoara
Aceste alimente sunt considerate cele mai nocive pentru caini, iar consumul lor poate duce la diverse probleme de sanatate, unele fiind chiar fatale. Asigura-te intotdeauna ca bichonul maltez nu are acces la aceste alimente si mentine-le departe de el pentru a evita orice incident nedorit.
La ce boli are predispozitie bichonul maltez?
Sunt cateva boli specifice bichonilor, unele mai grave iar altele cu rata buna de vindecare. Dintre acestea amintesc aici cateva:
- Sindromul White Dog Shaker
- Displazia de sold
- Traheea prabusita
- Atrofie progresiva a retinei
- Hipoglicemie
- Luxatia patelei
Sindromul White Dog Shaker
Sindromul White Dog Shaker este o afectiune care afecteaza adesea rasele mici, inclusiv bichonii maltezi. Se manifesta prin tremuraturi si convulsii, iar cauzele exacte nu sunt pe deplin intelese. Tratamentul poate include medicamente antiinflamatoare si terapie cu corticosteroizi.
Displazia de sold
Displazia de sold este o afectiune comuna la multe rase de caini, inclusiv la bichonii maltezi. Aceasta implica o dezvoltare anormala a articulatiei soldului, care poate duce la durere si dificultati in miscare. Tratamentul poate varia de la medicamente la interventii chirurgicale, in functie de gravitatea afectiunii.
Traheea prabusita
Bichonii maltezi sunt predispusi la traheea prabusita, o afectiune in care traheea devine colabata sau ingustata, ceea ce poate duce la dificultati de respiratie. Tratamentul poate include gestionarea greutatii, medicamente antiinflamatoare si in unele cazuri interventii chirurgicale.
Atrofia progresiva a retinei
Atrofia progresiva a retinei este o afectiune ereditara care poate duce la pierderea vederii in timp. Desi nu exista un tratament complet pentru aceasta afectiune, gestionarea simptomelor si monitorizarea atenta pot ajuta la mentinerea calitatii vietii cainelui.
Hipoglicemie
Din cauza metabolismului lor rapid, bichonii maltezi sunt predispusi la hipoglicemie, mai ales in primele luni de viata. Este important sa li se ofere mese regulate si o dieta echilibrata pentru a mentine nivelurile de zahar din sange in limite normale.
Luxatia patelei
Luxatia patelei este o afectiune comuna la Bichonii Maltezi, in special la cei mai activi. Aceasta conditie se caracterizeaza prin deplasarea patelei (rotula) de pe locul sau normal in timpul miscarii. Tratamentul poate include terapie fizica, medicamente antiinflamatoare sau, in unele cazuri, interventii chirurgicale.
Acestea sunt doar cateva din bolile pentru care bichonii au predispozitie. Daca vrei sa eviti aceste probleme ar trebui sa te gandesti serios sa ceri crescatorului de la care il cumperi, un certificat de sanatate al celor doi parinti. Astfel poti vedea istoricul problemelor de sanatate al parintilor si stii care sunt bolile pentru care are predispozitie puiutul tau.
Concluzii
Bichonul maltez este mult mai mult decat un caine de companie, este un tovaras loial si devotat, pregatit sa ofere afectiune si bucurie neconditionata. Datorita personalitatii sale iubitoare si dorintei de a fi in mijlocul actiunii, acest mic prieten cu blana isi gaseste cu usurinta locul in inima ta.
Cu toate acestea, este important sa tii cont de nevoile specifice ale acestei rase, inclusiv de faptul ca este mai potrivit pentru familiile cu copii mai mari, care pot aprecia personalitatea sa plina de viata si energie.
Daca esti atent la ce are voie sa manance un bichon maltez si la nevoile lui, daca nu ii dai mancare in exces si daca il scoti la plimbare zilnic vei avea un caine sanatos, iubaret si jucaus mult timp de acum incolo.
Surse foto:
Fotografie de la Alexander Nadrilyanski: https://www.pexels.com/ro-ro/fotografie/animal-maltez-bichon-maltez-caine-7296942/
Fotografie de la RODNAE Productions: https://www.pexels.com/ro-ro/fotografie/caine-ca-el-sta-jos-sta-a-ezat-5531315/
Fotografie de la Ragga Muffin: https://www.pexels.com/ro-ro/fotografie/animal-maltez-bichon-maltez-caine-4106509/
Are mâncări.i foarte mari ,se anroseste pielărie an zona burți și intima și a avut o bubita pe burtica dar ia trecut
Buna. Domnul Nicolae, eu va sfatuiesc sa-l duceti la medicul veterinar. Sunt mai multe cauze care provoaca mancarimile la caini. Pot fi alergii alimentare, paraziti, infectii cauzate de fungi. Medicul veterinat in urma unei examinari minutioase va poate spune cu exactitate care este cauza mancarimilor. El va prescrie si un tratament daca este nevoie sau va poate sfatui ce fel de mancare sa ii dati. Multa sanatate va doresc, la fel si cainelui dumneavoastra si insanatosire grabnica.
Avem un cățeluș de 7 luni și are in jurul ochisorilor blanita inchisa la culoare, ca si cum ar fi plâns, am citit pe internet ca ar fi cauza carnita de pui,de o luna am renunțat sa I mai dam carnita de pui,totul am schimbat pe vita,porc ,rata etc dar nu se vede nici o schimbare.
La dr ajung abia pe 8octombrie,care ar putea fi cauza ?